Afbeelding
Foto: BrugMedia

Vijge wil langs weg van geleidelijkheid omhoog met Zalk

· leestijd 3 minuten Sport

ZALK - Als centrale verdediger beschikte Gerjo Vijge over een uitstekende traptechniek alsook spelinzicht. Met name dat laatste hoopt de oud-speler van Zalk over te brengen bij zijn terugkeer. Met ingang van het komende seizoen staat hij namelijk als hoofdtrainer voor de groep van het eerste. In een interview met BrugMedia blikt hij vooruit op het nieuwe avontuur.

Het gesprek vindt plaats in ontmoetingscentrum Het Anker in Westenholte, op een steenworp afstand van Vijge’s woning. De jonge vader (38) is momenteel nog jeugdtrainer bij WVF en heeft het eigenlijk uitstekend naar de zin bij de Westenholternaren. Mede om die reden sloeg hij een aanbod van Zalk een jaar eerder nog af. Vijge: “Dat was op het moment dat Egbert Kragt halverwege het seizoen stopte als trainer. Ik ben toen niet ingestapt, maar nu Zalk een tweede keer aanklopte, kon ik voor mijn gevoel niet meer weigeren. Ik heb een goede relatie met Johan Boeve (TC-lid Zalk, red.) en na overleg met het thuisfront heb ik vrij snel ja gezegd.”

Dat Zalk nu uitkomt in de vijfde klasse na de degradatie vorig seizoen deert Vijge niet. “Toen ik destijds stopte als speler bij Zalk vanwege een knieblessure trainde ik al een jeugdteam. Het trainerschap zit echt in mijn bloed. Tegelijkertijd heb ik nooit de ambitie gehad om zo snel mogelijk carrière te maken en een eersteklasser te trainen. De weg van de geleidelijkheid past mij veel beter”, aldus de trainer. Het is wat hem betreft wel een opgaande weg. Bij Zalk ziet Vijge voldoende potentie. Vijge: “Ik heb voor een jaar getekend, maar wel met de intentie om voor langere tijd te blijven. Zalk biedt mij de kans om van onderaf te bouwen aan wat moois. Als ik zie wat Simon Brummel momenteel al weet te halen uit deze jonge groep, nadat veel oudere spelers zijn gestopt, denk ik dat er veel mogelijk is. Een terugkeer naar de vierde klasse of wie weet zelfs ooit weer de derde sluit ik niet uit.”

De grootste uitdaging daarbij is, zo beseft ook Vijge, het aantrekken van talent. Het is weliswaar goed toeven in het idyllische Zalk, maar het dorp heeft te weinig aanwas om puur met eigen spelers een echt goed team op de been te brengen. Illustratief is dat Zalk wel een O13 en O17 jeugdteam heeft, maar geen O15 en O19. Dat belemmert de doorstroom enorm. Dat gezegd hebbende is Zalk in het verleden al meermaals een kweekvijver gebleken voor spelers die bij hoger spelende clubs net niet aan de bak kwamen. Vijge: “Zalk heeft die spelers veel te bieden. Een echte kans om in een eerste elftal te spelen en de best denkbare faciliteiten voor een club die op dit niveau speelt. Menig club zal jaloers zijn op onze accommodatie.”

Vijge is nog niet begonnen of spreekt al in de ons-vorm. Een gevoel dat wat hem betreft gekoesterd moet worden. Hij ziet zichzelf wat dat betreft als een trainer die het talent dat er is, smeedt tot een echt team. Vijge zal niet nalaten spelers die hij kent uit zijn netwerk te verleiden om bij Zalk te komen spelen, maar allereerst zal dit talent tevens over de juiste mentaliteit moeten beschikken. Vijge: “Ik leefde vroeger voor het voetbal. Op vrijdagavond ging ik niet stappen tot in de late uurtjes als ik zaterdag een wedstrijd had. Ik snap dat de tijden zijn veranderd en tegelijkertijd verlang ik van spelers dat ze er echt voor gaan.”

Dat de moderne tijd ook de nodige voordelen biedt, weet Vijge maar al te goed. Hij maakt graag gebruik van videoanalyses. Hedendaagse systemen bieden niet alleen de mogelijkheid om wedstrijden op te nemen, maar ook om bijvoorbeeld belangrijke momenten, zoals vrije trappen en corners te filteren. Vijge zou het mooi vinden om daar bij Zalk mee aan de slag te gaan. Vijge: “Het helpt mij niet alleen met een wedstrijdanalyse, maar maakt het ook veel makkelijker om spelers te laten inzien wat er beter kan. Dat werkt met beelden veel beter dan dat ik op een bord met wat magneetjes een uitleg geef. Ook als het gaat om het bestuderen van een tegenstander zijn videoanalyses een uitkomst.”

Vijge zal het allemaal gebruiken om Zalk herkenbaar en aanvallend te laten voetballen. Daarover zegt hij: “Ik ben niet iemand die de bus parkeert, ik houd van aanvallend voetbal. Dat neemt niet weg dat je afhankelijk van de tegenstander in de ene wedstrijd hoger druk zet dan in de andere.” De trainer zal evenmin strak vasthouden aan een bepaald systeem. Vijge: “Ik hecht wel aan veel diepgang in het spel, waarbij spelers het spel snel kunnen verleggen van de ene naar de andere kant. Aan de contra-zijde ontstaat vaak ruimte die je goed kunt benutten. Dat principe kan je altijd toepassen, ongeacht het systeem waarin je speelt. Verder hoop ik de spelers bij te brengen hoe ze een wedstrijd nog beter kunnen lezen. Misschien wel tachtig procent van wat ik de spelers bijbreng draait om tactiek en slechts twintig procent om techniek. Spelers in een eerste elftal kunnen voetballen, anders stonden ze er niet.”

Niettemin kan Zalk nog de nodige versterkingen gebruiken. “Er zullen wel wat spelers gehaald moeten worden”, erkent Vijge, vooruitblikkend op het volgende seizoen. Het zou overigens zomaar kunnen dat ook Simon Brummel dan nog langs de lijn staat bij Zalk. De huidige trainer wil een nieuwe opleiding volgens om verder te groeien als coach. Afhankelijk van hoe goed hij een en ander denkt te kunnen combineren zou Brummel assistent-trainer kunnen worden.