Spelende kinderen op het plein van  obs Het Meerrijk.
Spelende kinderen op het plein van obs Het Meerrijk. Foto: Peter Timmer

Stichting Openbaar Onderwijs Kampen vervult belangrijke rol voor de gemeenschap

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

In de week van het openbaar onderwijs maken we kennis met de openbare basisscholen in Kampen en IJsselmuiden. De scholen zijn verenigd in Stichting Openbaar Onderwijs Kampen (OOK), waar leren met elkaar en voor elkaar centraal staat. Met haar scholen biedt OOK zes sterke onderwijsconcepten en écht openbaar en buitengewoon divers onderwijs. Op donderdag- 21 en vrijdagochtend 22 maart houden de scholen open huis. Tussen 9.00 uur en 11.00 uur kan iedereen kennismaken met de school, de medewerkers en het onderwijsconcept. Ook is er de mogelijkheid om lessen bij te wonen.

“Onze scholen staan open voor iedereen, je bent welkom zoals je bent ongeacht afkomst, kleur, ras, sekse of religie. Dat is waar openbaar onderwijs voor ons in de kern om gaat”, vertelt Irma Gelderblom, bestuurder van Stichting OOK. “Kinderen ervaren dat verschillen niet vervelend of lastig zijn, maar leuk, interessant en leerzaam. Ze leren daardoor open te staan voor anderen zoals dat later in de maatschappij ook van hen gevraagd wordt. Ook onze leerkrachten en directeuren hebben deze houding en leven dat voor. Eén van onze kernwaarden is dan ook ‘nieuwsgierig’. Samen met ambitieus en liefdevol geeft dat goed weer wat we in ons onderwijs belangrijk vinden.”

De zes scholen die onder de paraplu van OOK vallen zijn ods De Engelenberg, ods Dirk van Dijk, ojs Het Scala, obs Het Meerrijk, obs Villa Nova en obs Wonderwijs.

Leerlingen aan het woord

Valeria en Ali uit groep 8 van obs Dirk van Dijk vullen elkaar aan als ze vertellen over wat zij merken van ‘Verschil Verbindt’: “Het is op onze school heel erg fijn dat iedereen mag zijn zoals hij of zij is. Het maakt niet uit welk geloof je hebt of uit welk land je komt. Ik vind het juist heel leuk dat ik in mijn klas zoveel verschillende kinderen heb leren kennen. We leren dat je tegen een ander net zo moet doen zoals jij wilt dat de ander ook tegen jou doet.”

Op ojs Het Scala vertellen Mill en Oguz uit groep 6: “We hadden nu een openingsviering van wereldgodsdiensten waarbij meester Silvan en meester Joost en de juffen iets gingen vertellen en uitbeelden. Bijvoorbeeld een bidkleed, een keppeltje, en een ketting. Wij moesten raden bij welk geloof dat hoorde.” 

“Iedereen heeft een glimlach op zijn gezicht”, zegt Dagmar uit groep 8 van obs Wonderwijs in IJsselmuiden. “En we hebben het gezellig met iedereen. Als je je niet thuis voelt op school, voel je je niet fijn. Hier is dat wel zo. We leren van elkaars achtergrond en cultuur en van wat de ander vindt. Zonder dat wat de ander vindt stom is.”

Oskar uit groep 8 van obs Het Meerrijk vat pakkend samen wat hij merkt en vindt van zijn openbare basisschool: “Wat ik fijn vind aan onze school is dat we open zijn. Het boeit niet uit welk land je komt, je bent hier veilig.” 

Alisa uit groep 6 van obs Villa Nova: “En met die aandacht voor elkaar kun je beter leren, dan begrijp je elkaar beter. En als je elkaar beter begrijpt, dan kun je bijvoorbeeld ook nieuwe vrienden maken.”
Fleur (groep 5) en Merel (groep 7) van ods De Engelenberg hebben het samen over de voordelen van een openbare school: “Doordat we een meisje in de klas kregen uit Oekraïne heb ik veel beter Engels leren praten.”

Dit is een partnerbijdrage van:
Stichting Openbaar Onderwijs Kampen
ookkampen.nl