Terrence Bieshaar juicht na weer een punt. Hij maakte er zeventien, maar het was niet genoeg voor de bekerwinst.
Terrence Bieshaar juicht na weer een punt. Hij maakte er zeventien, maar het was niet genoeg voor de bekerwinst. Foto: Mick Snijders

Bekerwinst glipt Landstede Hammers opnieuw door de vingers

· leestijd 2 minuten Sport

BASKETBAL - Eindelijk een keer de beker winnen, dan is de cirkel rond. Dat is de ultieme uitdaging voor de mannen van The Hammers in de bekerclash tussen Landstede Hammers en Heroes Den Bosch. De Zwollenaren zijn er heel dichtbij, maar na de met 89-82 verloren eindstrijd blijft de teller op nul staan.

(door Harry Bouwhuis)

In het Theater van de Sport hangt drie dagen voor de eindstrijd een verwachtingsvolle sfeer. Bestuurslid Hajo Bijjleveld, hoofdcoach Jean-Marc Jaumin en forward Terrence Bieshaar beantwoorden vragen van de persvertegenwoordigers. Iedereen kijkt uit naar de bekerfinale tegen de Bosschenaren die plaatsvindt in Almere. Saillant detail is dat de laatste keer dat erin Flevoland voor het laatst een bekereindstrijd plaatsvond in maart 2013, dezelfde clubs in actie kwamen. De Brabanders wonnen toen met 73-61 van Landstede.

Neutraal terrein

Een bekerfinale spelen is niet nieuw voor Bieshaar, die de nationale beker in Oostenrijk al eens won toen hij in 2021 voor Oberwart Gunners uitkwam. Ook Jaumin weet zowel als speler en als coach wat er gevraagd wordt bij het spelen van bekerfinales. Hij vindt het mooi dat de wedstrijd in Almere plaatsvindt. ”Zo’n duel hoort op neutraal terrein gespeeld te worden. Het gebeurt vaak, ook internationaal, dat als één van beide finalisten thuis speelt de bezoekers meestal winnen. Mooi dat nu gekozen is voor de accommodatie waar ook de Orange Lions hun thuisduels spelen.”

Zondag vertrekt de selectie op volle oorlogssterkte richting Almere met dus ook Darius Quisenberry en Noah Dickerson aan boord. Dat was in de twee verloren confrontaties tegen Heroes in de reguliere competitie anders, weet international Bieshaar. ”Maar ik had, ondanks dat we toen niet volledig waren, in die duels nooit het gevoel kansloos te zijn. We beginnen zondag gewoon op 0-0.” Jaumin valt Bieshaar bij. ”Het is een wedstrijd op zich. De vorm van de dag zal beslissend zijn.”
De Zwollenaren worden in Almere gesteund door ruim zeshonderd fans. Bijleveld: “We merken in de thuisduels dat de populariteit van The Hammers stijgt. Ik hoop op een echte cupsfeer.” De bestuurder krijgt gelijk. De stemming in het Topsportcentrum is opperbest met ruim 2500 toeschouwers. Het wordt pure reclame voor de sport en met Zwolle drie van de vier kwarten als de betere ploeg.

Uitgelaten Zwolse achterban

Vooraf is er voor de Zwolse aanhang nog een klein feestje van herkenning met de oud-Landstede landskampioenen uit 2019, Sherron Dorsey Walker en ’good old’ Ralf de Pagter, nu spelend in het rood in plaats van het blauw. Bieshaar steelt in het eerste bedrijf (22-23) de show namens de Zwollenaren met twaalf punten. Ondanks een slordige fase in het tweede kwart wordt de eerste helft afgesloten met 34-40, dankzij een perfect bommetje van Jack Pagenkopf in de slotseconde. Het derde kwart blijft steken op 55-64. Bij de uitgelaten Zwolse achterban groeit dan langzaam het besef dat na zes keer de eerste bekerwinst eraan zit te komen. Zeker met dertien (!) punten voorsprong en nog negen minuten op de klok.
Maar ineens komt Heroes op stoom en via een reeks driepunters volgt het keerpunt. Bieshaar moet eraf met een discutabele vijfde persoonlijke fout. En na een gemakkelijk gegeven aanvallende overtreding van Dickerson is Landstede ineens onthand en aangeschoten wild. De klap wordt een mokerslag na de 89-82 nederlaag.

Uitblinker Bieshaar na afloop. “We waren het kwijt in het vierde kwart, terwijl we zo goed in de wedstrijd zaten. We speelden gewoon beter tegen de grootste titelfavoriet, alleen lieten we ze te makkelijk terug komen. Tja, die uitsluiting van mij. Na het terugzien verbaas ik mij eerlijk gezegd nog steeds over die beslissing. Ik vond de scheidsrechters over de hele wedstrijd bezien toch al niet altijd in ons voordeel fluiten.”

Waardeloos

Ondanks de deceptie bij Bieshaar ziet hij toch ook de positieve aspecten. ”Deze wedstrijd was echt top voor onze fans en ook voor de neutrale toeschouwer. De sfeer in de hal tussen de beide supportersgroepen was geweldig. Zes keer een bekerfinale verliezen is waardeloos, maar opnieuw een titel pakken is natuurlijk ook niet verkeerd. Want we hebben laten zien dat we bij de beste clubs van Nederland horen. In de play-offs is er nog heel veel mogelijk.”
Coach Jaumin is direct na de slotzoemer furieus op de arbitrage. Als een paar uur later de kruitdampen zijn opgetrokken, wil hij liever ingaan op het spel van zijn ploeg. “We hebben het prima gedaan in een wedstrijd met een fantastische ambiance. Zij maakten in het laatste kwart een paar geweldige en ook lastige driepunters en waren misschien ook net iets slimmer. Zo jammer, want onze supporters waren fantastisch. Maar de koppies moeten weer omhoog. Het seizoen is nog lang.”