Deze column is geschreven door Bert Weever, voorzitter van de IC Kampen.
Deze column is geschreven door Bert Weever, voorzitter van de IC Kampen. Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: De komende tijd staan de poorten van Kampen weer open

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Zo richting het voorjaar is Kampen goed bezig met zich weer op de kaart te zetten. Terug naar Kampen is het thema voor het jaar 2024. Het meest in het oog springende evenement is natuurlijk Sail, maar vergeet ook niet dat de bedrijven op 23 maart hun poorten openzetten voor publiek. De open bedrijven dag, die georganiseerd wordt door VOC en IC in samenwerking met de gemeente Kampen, was vorig jaar een groot succes.

En dat alles is maar een kleine greep uit alle activiteiten die dit jaar weer georganiseerd en bemenst worden door heel veel vrijwilligers. Er zit veel kracht in onze samenleving en daar mogen we trots op zijn met z’n allen.


Trots zijn wij erop dat de gemeente Kampen het initiatief heeft genomen om de poort naar meer samenwerking open te zetten door het oprichten van het SEB (Sociaal Economisch Beraad). Velen van u zullen denken, waar gaat dit over, maar ik kan u vertellen dat wij heel blij zijn met dit overlegorgaan waar de driehoek van gemeente, onderwijs en bedrijfsleven elkaar op gezette tijden treffen en onderwerpen op de agenda kunnen plaatsen die zij belangrijk vinden. Het doel is helder, samen staan we sterk in het zoeken naar oplossingen voor problemen die er zijn. Problemen zijn er genoeg, maar wij geloven in het zoeken naar oplossingen en steken er daarom veel energie in.

Ook zijn wij blij dat Port of Zwolle haar poort heeft geopend voor het samen optrekken in het zoeken naar oplossingen voor de vraag naar bedrijventerrein in de toekomst binnen de samenwerkende gemeentes Zwolle, Kampen en Meppel.

In de recente ledenvergadering van IC is het rapport, gemaakt door Arcadis, gepresenteerd waaruit bleek dat er nu toch echt knopen doorgehakt moeten worden om ook in de toekomst extra ruimte te bieden voor onze bedrijven.

In die vergadering hebben wij ook aandacht besteed aan de problemen op het elektriciteitsnet. Met een mooi woord noemen we dat netcongestie. Bedrijven die een nieuwe aansluiting nodig hebben of een bestaande aansluiting willen verzwaren komen heden ten dage van een koude kermis thuis. De boodschap is simpel, voor 2030/2035 ziet de netbeheerder geen mogelijkheden om meer capaciteit te leveren. Dat gegeven zet veel op slot. Bedrijven kunnen niet groeien, maar ook niet verduurzamen door hun wagenpark of machines te elektrificeren.

Daarom zoeken we nu naar alternatieve oplossingen door de beschikbare capaciteit van het stroomnet te verdelen. Wij vragen daarom bedrijven om hun data qua verbruik beschikbaar te stellen aan een onderzoekbureau die opdracht krijgt om gegevens in kaart te brengen.

Met de blik op de toekomst gericht gaan we gezamenlijk de uitdagingen aan met de overtuiging dat samenwerking de sleutel is om de problemen het hoofd te bieden. Om dat te bereiken moet de poort naar alle noodzakelijke data nu wel wagenwijd opengezet worden. Dit geldt niet alleen voor de bedrijven, maar ook voor de netbeheerder. Alleen dan kunnen we op korte termijn het noodzakelijke resultaat bereiken.

Bert Weever, voorzitter IC Kampen

Afbeelding
Artiesten eren slachtoffers nationaalsocialisme met muzikale presentatie (3 foto's) 3 foto's instagram 5 mei, 00:25
Afbeelding
Dodenherdenking IJsselmuiden 2024 (4 foto's) 4 foto's instagram 4 mei, 23:10
www.vegk.nl
Aandacht voor 'Bevrijding' op bevrijdingsdag bij de Volle Evangelie Gemeente Kampen Algemeen Ingezonden 4 mei, 22:25