Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column: De binnenstad van Kampen wordt de ‘Place to be’?

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Langzaam transformeert de binnenstad van Kampen van enkel een winkelstraat naar een plek waar het aangenaam is om te verblijven. Een terrasje pakken, een museum bezoeken, maar ook een evenement beleven of een gezamenlijke activiteit ondernemen.

Met het plaatsen van de plantenbakken bij de entree van het kernwinkelgebied en aan de uiteinden van de fietsparkeerplekken is een deel van de vergroening in gang gezet. En wordt het duidelijker waar we de fietsen willen hebben. Binnenkort zal er ook begonnen worden met de fietsparkeergarage in de voormalige C&A panden en kunnen de fietsen nog overzichtelijker gestald worden. Dit komt ook de veiligheid ten goede en kan voorzien worden van oplaadpunten.

Niet onbelangrijk als de bezoekers van onze stad nog een verdere tocht in de planning hebben. Natuurlijk houden we ze liever wat langer in de stad en dan is een mooie, schone, overzichtelijke en toegankelijke omgeving van belang. 

Die sigarettenpeuken blijven nog altijd een groot probleem en worden nog door te veel rokers achteloos van zich afgegooid.

Om het schoner te houden zijn onlangs nieuwe afvalbakken geplaatst. Afvalbakken met een perssysteem waardoor er meer afval in kan en het afval er niet meer spontaan uit kan waaien. In de afvalbakken zitten ook speciale plekjes waar de sigarettenpeuken in kunnen en zakjes voor het opruimen van de hondenpoep.

Die sigarettenpeuken blijven nog altijd een groot probleem en worden nog door te veel rokers achteloos van zich afgegooid. Niet alleen door bezoekers van de stad, maar ook door de medewerkers van de verschillende winkels en uit de horeca. Het besef dat dit niet alleen een rommelige indruk geeft maar uiteindelijk ook gewoon in het riool terecht komt leeft nog onvoldoende. Sigarettenfilters bestaan voor het grootste deel uit plastic en in het resterende deel slaat het filter de verschrikkelijk stoffen op die de roker niet in zijn longen wil hebben. Door het filter op straat of in het riool te gooien kunnen al die ongewenste stoffen weglekken in de grond of oplossen in het rioolwater. Uiteindelijk beland een groot deel van al deze filters en tabaksresten in onze rivieren, de zeeën en oceanen. Hier vallen de plastics uiteen in microplastics en vinden hun weg in de magen van vissen en andere dieren. Die vissen en dieren eten wij en nemen dus ongemerkt ook al die, eerder als ongewenst aangemerkte, stoffen op. Het hoeft natuurlijk geen verdere uitleg dat we die stoffen helemaal niet in ons lichaam willen. 

Aan de rokers dus het dringende verzoek gebruik te maken van de afvalbakken en daar de restjes in te gooien en aan de collega-ondernemers het verzoek de omgeving rond hun bedrijf dagelijks op te ruimen. Samen houden we de binnenstad schoon! We gaan hard richting Sail 2024 en dan willen we ons natuurlijk presenteren als een hartelijke en toegankelijke stad, toch?

Zo wordt de binnenstad van Kampen de ‘Place to be’!

Nardus Koster.

Afbeelding
Het geheim van de smaakmakers Algemeen 2 uur geleden
Openlucht theatervoorstelling SCHULD
Laatste weekend om SCHULD in Zwolle te zien Cultuur Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 21 uur geleden
Afbeelding
Ondertekening koopovereenkomst kavel Genuakade tussen Broshuis en de gemeente Kampen (6 foto's) 6 foto's instagram 22 uur geleden