Aziatische hoornaar
Aziatische hoornaar Foto: Pixabay

Actie tegen opkomst Aziatische hoornaar

Algemeen

KAMPEN - De Bijenvereniging Kampen gaat woensdagavond 24 april vanaf 19.00 uur aan de Industrieweg 11 lokkastjes maken om de opkomst van de Aziatische hoornaar tegen te gaan. Deze actie is onderdeel van een bredere inspanning om de bijenpopulatie te beschermen tegen deze invasieve soort.

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina), ook wel bekend als de Aziatische reuzenhoornaar, vormt een groeiende bedreiging voor de inheemse bijenpopulaties in Nederland. Deze agressieve roofdieren kunnen grote schade aanrichten aan bijenkolonies en vormen daarmee een direct gevaar voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening.

De opkomst van de Aziatische hoornaar in Nederland baart deskundigen zorgen. Deze soort staat erom bekend bijen te vangen en hun larven te voeden, wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen binnen bijenpopulaties. Bovendien kan de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar een negatieve invloed hebben op andere insecten en kleine dieren in het ecosysteem.

De Bijenvereniging Kampen roept daarom op tot actie en moedigt haar leden aan om deel te nemen aan het maken van lokkastjes om de Aziatische hoornaar te vangen. Deze lokkastjes maken gebruik van speciale lokstoffen om de hoornaar aan te trekken en te vangen, waardoor de populatie onder controle kan worden gehouden en verdere schade aan (wilde) bijen kan worden voorkomen.

Het bestuur van de Bijenvereniging Kampen nodigt geïnteresseerden uit om aanwezig te zijn om vragen te stellen en kennis op te doen over de hoornaar. “Samen kunnen we onze inheemse bijen beschermen tegen de dreiging van de Aziatische hoornaar en streven naar een gezond en evenwichtig ecosysteem”, aldus de organisatie.

Lezers die menen een Aziatische hoornaar te hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de Bijenvereniging Kampen via www.bijenverenigingkampen.nl. Meer informatie over het herkennen van een Aziatische hoornaar is beschikbaar op https://www.bijenhouders.nl/themas/aziatische-hoornaar/.