Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Boete geëist na dodelijke val in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Bij sloopwerkzaamheden aan het gebouw van school De Morgenster in Kampen viel een bouwvakker door het dak 3,5 meter naar beneden. Hij bezweek later aan zijn verwondingen, bleek donderdag op de strafzaak tegen sloopbedrijf Weever.

Het bedrijf wordt verweten dat het de veiligheidsregels niet heeft nageleefd. ‘’Hier is niet duidelijk wat er precies gebeurd is’’, zei de directeur van het sloopbedrijf op de zitting. Op 21 juni 2023 werd er op het dak van het schoolgebouw aan de Akelei gewerkt. Het slachtoffer was een ervaren bouwvakker en meewerkend voorman. Onder zijn leiding werkten andere werknemers van Weever Sloopwerken op het terrein. Op het dak zaagde hij grotere platen klein. Vermoedelijk stond hij op een plaat die al aan drie kanten was doorgezaagd. De plaat brak en de man viel 3,5 meter naar beneden. Na lange tijd in coma in het ziekenhuis gelegen te hebben, bezweek hij aan zijn verwondingen.

De dood van de werknemer is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het sloopbedrijf, zei advocaat Henk Voors donderdag in de rechtszaal. Het bedrijf wordt verweten dat het onvoldoende veiligheidsmaatregelen nam. Het slachtoffer had toezicht op de veiligheid op de werkvloer. Hij stond met een collega op het dak, niet aangelijnd en zonder dat een railing was bevestigd. “Ik kan het bijna niet geloven dat hij een plaat heeft afgezaagd waardoor hij zelf naar beneden kan vallen. Mogelijk is een dag eerder daar al een zaagsnede in die plaat gezet”, zei de directeur.

Boete

Verschrikkelijk, zo noemde de directeur het ongeval. Het sloopwerk werd onmiddellijk stilgelegd. De officier van justitie hamerde er op dat de veiligheidsvoorschriften niet zijn nageleefd. “Onbeveiligd werken op hoogte is een van de grootste oorzaken van dodelijke ongevallen”, zei de officier. Ze rekent het het bedrijf zwaar aan dat ze te weinig deed om een val te voorkomen. Ze eiste een boete van 100.000 euro, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk.

Weever was een onderaannemer van de sloop. De hoofdaannemer had een medewerker ter plaatse die een belangrijke rol speelde bij het toezicht op veiligheidsvoorschriften en de naleving daarvan, zei advocaat Henk Voors. Het slachtoffer had op de locatie de leiding over de werknemers van Weever en nam de beslissingen. Het toezicht lag in handen van de hoofdaannemer. Volgens de raadsman zijn de verklaringen van de medewerker die naast het slachtoffer op het dak aan het werk was, niet bruikbaar. De man zei eerder dat het slachtoffer “zichzelf naar beneden heeft gezaagd”, later zei hij dat de man mogelijk was uitgegleden. De advocaat verzocht om alleen een voorwaardelijke boete op te leggen.

Het vonnis volgt op 30 mei.

Afbeelding
Het geheim van de smaakmakers Algemeen 2 uur geleden
Openlucht theatervoorstelling SCHULD
Laatste weekend om SCHULD in Zwolle te zien Cultuur Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 21 uur geleden
Afbeelding
Ondertekening koopovereenkomst kavel Genuakade tussen Broshuis en de gemeente Kampen (6 foto's) 6 foto's instagram 22 uur geleden