Afbeelding
Foto: Stock.

Taakstraf voor wietkwekerijen in eigen woning in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN (JPZ) – In een loods aan de Industrieweg in Kampen werd in 2020 een hennepkwekerij gevonden. Een paar maand later werd in de woning van de huurder ook een kwekerij ontdekt. De Kampenaar kreeg maandag een taakstraf en een forse voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Het was opvallend warm in de hal aan de Industrieweg, zeiden medehuurder. De thermostaat stond op 15 maar het was er soms wel 20 graden. Wat was er aan de hand? Al snel ontstond het idee dat er een wietkwekerij verscholen moest zitten in een van de ruimtes. Uiteindelijk werd op de eerste verdieping, achter een deur waar antiek zou staan, op 19 maart 2020 de kwekerij ontdekt. P. huurde de ruimte en had deze vervolgens aan een ander ter beschikking gesteld, zo verklaarde hij. Aan wie wilde hij niet zeggen.

Op dat moment ligt P. onder het vergrootglas bij justitie. Energiemaatschappij Enexis meldt vervolgens vreemd stroomgebruik in de woning van P. in Kampen. Op 18 juni 2020 gaan agenten naar binnen en P. leidt ze gedwee naar boven, naar zolder, waar een wietkwekerij is ingericht. Er staan 248 hennepplanten. Ook wordt de stroom buiten de meter om geleid. Op 7 januari het jaar er op komen agenten opnieuw langs in zijn woning. Het was buren opgevallen dat zijn dak als enige vorstvrij was. Hij zou toch niet opnieuw een kwekerij op zolder hebben? Agenten treffen een kwekerij zonder planten. Gezien de hennepresten op de vloer zou de oogst net zijn weggehaald.

Schulden brachten P. ertoe wiet te gaan kweken, verklaarde hij later. Erg spraakzaam was hij niet op de zitting. Er lag onvoldoende bewijs tegen P. als betrokkene bij de wietkwekerij in de loods, zei de officier. Wel achtte ze de kwekerij in zijn woning in 2020 en en de inmiddels leeggehaalde plantage in 2021 bewezen. Ze vroeg om 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar. De eis was geen verrassing voor P. en zijn advocaat: dat waren ze op de gang al met de officier overeengekomen. Dit in ruil voor een bekentenis van P. voor de kwekerij in zijn woning. Ook wil de officier dat hij 20.000 euro criminele winst betaalt.

Advocaat Sydney Smeets vroeg de rechter inderdaad om deze straf op te leggen. Hij benadrukte dat P. inmiddels in een andere situatie verkeert. Hij zit in de schuldsanering, waardoor hij zijn financiën beter op orde heeft, en werkt hard ook om Enexis terug te betalen. ‘’De omstandigheden zijn nu dus anders dan toen.’’ De rechter legde de gevraagde straf op.

Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Algemeen Ingezonden 19 uur geleden
Afbeelding
(video) Insluiper steelt geld bij cafe´ in Kampen video 19 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van de smaakmakers Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 17 mei, 01:21
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.