Nienke en Michal (rechts) zijn al helemaal in kerststemming
Nienke en Michal (rechts) zijn al helemaal in kerststemming foto: Maarten van Gemert

Amaveria verkent akoestiek Buitenkerk met kerstliederen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Op verzoek van de Buitenkerk verkent Amaveria zondagmiddag de akoestiek van de middeleeuwse rooms-katholieke kerk. Bij het interactief ’hoor’college’ zullen kerstliederen niet ontbreken natuurlijk in de huidige Adventstijd op weg naar Kerst. De schoonzussen Michal en Nienke de Jong gaan hiermee met Amaveria een nieuwe uitdaging aan. In oktober verstilden ze de St. Annakapel met hun geheel eigen productie ’Vogel & Requiem’.  Nu gaan ze de klank van de Buitenkerk beproeven. ’s Avonds is er ook nog een Taizéviering.

Evenals de Bovenkerk, heeft ook de Buitenkerk een (kleiner) beroemd Hinszorgel. Dat zal deel uitmaken van het ’hoor’college. Ook andere muziekinstrumenten zullen opgepakt worden naast allereerst de stemmen van de zangeressen zelf. De schoonzussen Michal en Nienke de Jong gaan als Amaveria met dit ’hoor’college een nieuwe uitdaging aan. In oktober verstilden ze de St. Annakapel met hun geheel eigen productie ’Vogel & Requiem’ (zie Kamper Nieuws). Nu gaan ze de klank van de Buitenkerk beproeven.

Akoustiek
Zoals de oude Grieken al nadachten over de akoestiek van hun amfitheaters, zo is daarover blijkbaar ook nagedacht in de middeleeuwen bij de bouw van grote kerken. Het onbekende ontbreken van de audiovisuele middelen van tegenwoordig bleek geen gemis te zijn. Onder de titel ’Hoe heurt het eigenlijk’ nemen Michal en Nienke de bezoekers op interactieve en educatieve wijze mee in een ’hoor’college. Vanuit verschillende plekken wordt de akoestiek getoond (gehoord) en ook hoe de kerk in de vroege middeleeuwen moet hebben geklonken. Kerstliederen en samenzang zullen niet ontbreken.
Na het ’hoor’college, met een uur iets langer dan op universiteiten, kan de kerststal en de kerk in kerstsfeer bewonderd worden voor wie dat met ’Kerst in oud Kampen’ nog niet heeft gedaan. De Buitenkerk organiseert vaker activiteiten zoals orgelconcerten, een rondleiding over de gewelven en de startzondag met, voor en door haar kerkleden.

Amaveria
Nienke is getrouwd met de oudste broer van Michal en komt zo al decennia bij hen over de vloer. Ondanks hun beider talent en liefde voor muziek, zongen ze pas voor het eerst samen op een uitvaart van familie. Een volgende keer klikte het waarna ze op de begrafenis van Michals vader voor de derde keer samen zongen. Knipogend vertelt Michal dat ze langzamerhand de ’grafzusjes’ werden genoemd. Onder de naam Amaveria besloten ze hiermee door te gaan maar natuurlijk ook bij vrolijkere gelegenheden te zingen, zoals bruiloften en doop- of andere kerkvieringen.
Beiden hebben aan het conservatorium gestudeerd maar Michal wist al ver voor haar afstuderen dat ze niet voltijds of alleen maar in de muziekwereld wilde werken. Wel bleef ze werken aan haar zangniveau terwijl Nienke afstudeerde als muziekdocent. Ze zien zichzelf als semiprofessioneel hetgeen de vrijheid geeft om ander dagelijks werk te doen en naar believen muzikale projecten of verzoeken op te pakken.

Zalig
Om het middeleeuwse kerkaspect van kou te compenseren is er na afloop warme drank. Ook is er gelegenheid om na te praten of een moment van bezinning te nemen en/of een kaarsje aan te steken. Het ’hoor’college begint zondagmiddag 17 december om 14.00 uur. De toegang aan de Buiten Nieuwstraat 101 is gratis met een collecte na afloop voor de onkosten.
Subtiel zit de christelijke achtergrond van de zangeressen ook in hun naam verwerkt. Amaveria is een anagram van Ave Maria. Met een knipoog zinspelend op een typisch rooms-katholieke term, spreken de schoonzussen over een ’zalige’ akoestiek van de Buitenkerk. En hoe een ’grote’ akoestiek te verkleinen? Amaveria laat het zondagmiddag weten en horen in hun volgende bijzondere project: Hoe heurt het eigenlijk?

Taizéviering
Zondag is een dag vol activiteiten in de Buitenkerk. ’s Morgens wordt de wekelijkse mis gevierd en na het hoorcollege van Amaveria ’s middags is er ’s avonds om 19.00 uur een Taizéviering. Maandelijks wordt er, afwisselend in de Open Hof en de Buitenkerk, een Taizéviering gehouden. Deze korte vieringen zijn geïnspireerd op de vieringen van de oecumenische kloostergemeenschap van de broeders van Taizé in Frankrijk.
De viering bestaat uit stilte, gebed, bijbellezing en het herhaald zingen van eenvoudige liederen. Vooral het samen zingen van die liederen is een belangrijk element. Na afloop is er koffie en thee en kan natuurlijk nog kerk en kerststal bewonderd worden. Diegenen die ’s middags het hoorcollege heeft gevolgd, hoort wellicht de Taizéliederen weer anders klinken.

Maak in een flits kennis met de drie ‘docenten’ van het ‘hoor’college op https://Facebook.com/reel/1103296977707426.

..