Joeri Pool is opnieuw kandidaat voor de PVV bij de provinciale verkiezingen
Joeri Pool is opnieuw kandidaat voor de PVV bij de provinciale verkiezingen (foto: Maarten van Gemert)

”Kamper coalitie” bij Provinciale Staten – Joeri Pool (PVV): vrijheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Overijssel hebben we eerder kort de kandidaten uit gemeente Kampen voorgesteld. Burgemeester Sander de Rouwe ziet een mooie ”Kamper coalitie” voor zich binnen de Provinciale Staten van Overijssel. Hieronder stellen we Joeri Pool nader voor die namens de PVV hoopt te mogen blijven zitten op het provinciale pluche.

Elf Kamper kandidaten aan de verkiezingen van de Provinciale Staten van Overijssel staan in de top tien op de lijst van hun partij. In dit eerdere overzicht staan zij allen vermeld plus de Kamper politici, of anderszins betrokkenen, op een onverkiesbare plaats.
Het bestuursorgaan, gezeteld in het Provinciehuis te Zwolle, heeft 46 Statenleden en 47 zetels. Die zijn op dit moment verdeeld over veertien partijen. In 2023 doen aan de verkiezingen negentien partijen mee. Daaronder lijst 7 oftewel de Partij voor de Vrijheid (PVV) waarvoor Joeri Pool op plaats 4 een kandidaat is die uit Kampen komt. Hij blijft strijden voor vrijheid.

Onvervalst geluid
Vier jaar geleden nam Joeri Pool (30) zitting in Provinciale Staten van Overijssel om het ”onvervalste geluid” van de PVV te laten horen. Met als speerpunten ”veiligheid en bereikbaarheid in het verkeer, het aanpakken van tuig in het openbaar vervoer en het op één zetten van eigen cultuur en geschiedenis”.
Zo hard als dat geluid voor sommigen klinkt, zo mild maar duidelijk komt Pool over. Hij begon aan de KMA, de legerofficiersopleiding, doch bedacht dat hij binnen defensie zijn passie voor politiek niet kwijt kon. Pool koos ervoor om in Utrecht te gaan studeren en na zijn bachelor Geschiedenis behaalde hij in 2016 zijn master Politiek & Maatschappij. Pool, geboren in Zwolle, woont sinds 2015 met zijn verloofde in Kampen waar hij in 2017 hielp bij de organisatie van de Internationale Hanzedagen.
De enige partij die echt opkomt voor vrijheid, bleek de PVV te zijn, aldus Pool. Daarop werd hij in 2012 vrijwilliger bij de PVV. Zes jaar geleden ging hij aan de slag als fractiemedewerker voor die partij in Overijssel. Daarnaast werkte Pool onder andere bij Rijkswaterstaat.

Politiek en geschiedenis
Samen met zes andere partijen stelde hij een referendumvoorstel op bij Provinciale Staten en dat zit nog in de pijplijn. Een motie van de PVV over de N50 werd breed gesteund en de partij gelooft niet in de stikstofcrisis die Pool omschrijft als ”compleet irrationeel ideologisch beleid”. Het raakt hem hoe Nederland “de afgelopen tien jaar zijn vrijheid heeft weggegeven”. Het asielbeleid onder dwang van Den Haag is één van de voorbeelden daarvan. „De staat van de democratie is slecht en wordt steeds slechter,” schetst Pool.
Gedreven vertelt het Statenlid hoe ”politiek en geschiedenis altijd met elkaar verweven zijn”.
Hij vervolgt: „Je ziet dat Nederland door de eeuwen heen altijd voor zijn vrijheid heeft gestreden. Maar nu verkwanselt Nederland zijn vrijheid en dat is zeer kwalijk.”
De historicus annex politicus hanteert een motto dat tot nadenken stemt: ”Mooie woorden zijn zelden waar en ware woorden zijn zelden mooi.”


Joeri Pool waardeert de Stadskazerne die een deel van de rijke Kamper geschiedenis laat zien  (foto: Maarten van Gemert)

...

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 9 uur geleden