In de kijkdoos van Riemer Roukema konden raderen aangezwengeld worden
In de kijkdoos van Riemer Roukema konden raderen aangezwengeld worden (foto: Maarten van Gemert)

Kijkdozen reiken ideeën aan om Buitenkerktoren open te stellen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN  De toren van de Buitenkerk biedt onbenutte mogelijkheden. Althans, een werkgroep onderzoekt al langere tijd de mogelijkheid om in de Buitentoren een plek voor stilte, bezinning en inspiratie te creëren. Om hiervoor inspiratie op te doen, werden creatievelingen uitgenodigd in een kijkdoos hun idee weer te geven. Een eendaagse expositie toonde de resultaten. De belangstelling was overweldigend.

Vorig jaar maart was al het evenement ’Buitenkerk in het donker’ gehouden. Ook het gemeentebestuur van Kampen kwam toen een kijkje nemen. Op afkondiging van Napoleon ooit vallen (kerk)torens onder de gemeentelijke overheid. Bekende en onbekende Kamper kunstenaars hebben uiteenlopende ideeën aangeleverd in ruim vijftig kijkdozen. De werkgroep gaat verder met de aangeleverde inspiratie.

Buitentoren
De toren van de monumentale Buitenkerk aan de rand van de Kamper binnenstad stamt uit 1364. In 2009 werd een plan van aanpak gemaakt om de toren recht te zetten. Dan konden ook de, door scheefstand ontstane, scheuren in de gewelven van het kerkgebouw worden gerestaureerd. Via een ingenieus plan is toen de fundering aangepakt. Een volgend ingenieus plan moet nu de Buitentoren tot een plek van bezinning maken. Ideeën voor een dergelijk plan kwamen rijkelijk binnen. De Torengroep was verrast door het aantal de reacties en de creativiteit daarvan.
Zaterdag 20 april zijn alle kijkdozen getoond in de Buitenkerk. Na een filmpje om in de stemming te komen, kon men de kerk in waar na 75 aanmeldingen uiteindelijk 55 kijkdozen te bewonderen waren.

Creativiteit
De invulling, die gegeven werd aan de torenruimte en weergegeven werd, in de kijkdozen liep zeer uiteen. Lampjes, mensfiguurtjes, technische vindingen en natuurlijk kon Maria in het klein ook niet ontbreken. Na de Bovenkerk was in het verleden de Buitenkerk de tweede katholieke kerk en daarom als Onze Lieve Vrouwekerk naar Maria vernoemd.
Op de dag van expositie bleven bezoeker af en aan komen. De reacties achteraf waren net zo talrijk als de aanmeldingen vooraf. Het idee om een stiltecentrum in de Buitentoren te creëren, spreekt veel mensen aan getuige de reacties. Een ander woord dat vaak viel, soms ook als thema van een kijkdoos, was ”verbinding”. Eenvoudige beelden konden diepe waarheden aangeven, aldus een achtergelaten reactie op een Post-It. De creativiteit spatte er vanaf.

Vervolg
De Torengroep bestaat uit zes Kampenaren, waarvan Mara Breunesse er één van is. Zij is als externe kracht aangetrokken en inmiddels aangestoken door het enthousiasme van kerkgangers en bezoekers. De komende tijd worden bruikbare ideeën verder uitgewerkt alsmede gezocht naar financiers. Het proces is te volgen op https://opendetoren.nl/.
De kijkdozen worden zorgvuldig bewaard. Breunesse hoopt ze in de zomer nog een keer uit te stallen. „Sommige mensen,” vertelt ze, „hebben er echt veel tijd en moeite ingestoken – geweldig.” De bezoekers kwamen ook van buiten Kampen, tot uit Amersfoort of verder. Over één ding waren vele het eens. Dat werd samengevat in de reactie ”nog een keer nog een keer nog een keer nog een keer”. De Buitentoren blijkt onbenutte mogelijkheden te bieden, zoals een plek voor stilte, bezinning en inspiratie.


De kijkdoos van Marian Strikkers (foto: Maarten van Gemert)

..

Afbeelding
Willem van Oranje wint het Schoolkorfbaltoernooi 2024 bij Wit-Blauw (5 foto's) 5 foto's instagram 17 mei, 23:34
Afbeelding
Opening Dudok Muziekdagen Kampen 2024 in de Burgwal (4 foto's) 4 foto's instagram 17 mei, 15:29
Afbeelding
De eerste schooldag op de nieuwe Campus: een nieuw hoofdstuk voor leerlingen van Ichthus College Kampen Algemeen 17 mei, 15:10