Marco (links) en Karsten Broeders.
Marco (links) en Karsten Broeders. Foto: Tessa Renes

Alles is maatwerk bij Broeders Orthopedie

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

Een voet kent geen geheimen voor Karsten Broeders van Broeders Orthopedie. In Kamperveen heeft hij zijn praktijk waar hij mensen helpt die problemen hebben met hun voeten. Dat varieert van een steunzool tot een complete orthopedische schoen, allemaal met maatwerk. “De voet is een ondergewaardeerd onderdeel van het menselijk lichaam”, vindt hij. “We stoppen ze in een paar schoenen en kijken er niet naar om, tot dat ze pijn doen.”

Broeders Orthopedie is sinds 2018 verhuisd van Dronten naar Kamperveen. “Ik zit hier centraal, je bent in tien minuten in Zwolle, Wezep of Kampen.” Karsten werkt op afspraak, en bezoekt ook verzorgingshuizen. “Ik doe het samen met mijn broer. Hij doet administratieve dingen achter de schermen, ik heb contact met de klanten en maak de schoenen. Het is een klein bedrijf.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Foto: Tessa Renes

Maar wel een bedrijf dat al lang bestaat. “Ik heb het overgenomen van mijn vader, die het weer heeft overgenomen van mijn opa, die er in 1949 mee is begonnen. Ik heb eerst mijn eigen weg bewandeld, maar gaandeweg kwam ik er achter dat in dit werk alles zit wat ik leuk vind. Daarom heb ik in Utrecht gestudeerd voor orthopedisch schoentechnicus. Dit werk is creatief, probleemoplossend en ik ben bezig met klanten. Dat kan van alles zijn. Van hardlopers die door steunzolen beter willen lopen tot mensen die orthopedische schoenen nodig hebben voor stabiliteit zodat ze kunnen staan. En de hele wereld daar tussenin.”

En dat is heel breed. “Als je bijvoorbeeld artrose aan je enkel hebt, zetten we hem in 90 graden vast. Het is dát of een orthopedisch chirurg gaat opereren om de botdelen aan elkaar te zetten. Als mensen dat niet willen, kunnen we met een orthopedische schoen hetzelfde doel bereiken. Die schoen kun je aan het einde van de dag uitdoen en dan kun je je enkel weer bewegen. Dit hebben we in Nederland goed voor elkaar. In het buitenland wordt veel meer geopereerd.”

Klanten van Broeders worden veelal doorverwezen door een specialist. “Mensen gaan vaak eerst naar hun huisarts die ze doorverwijst naar een medisch specialist in het ziekenhuis. Dat kan een reumatoloog, revalidatiearts of een orthopedisch chirurg zijn. Voor steunzolen komen mensen ook via een fysiotherapeut. Orthopedische schoenen worden ook vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering.”

Het aanbod van Broeders varieert van steunzolen tot een complete orthopedische schoen, allemaal op maat gemaakt. “Mensen maken een afspraak en dan hebben we een kennismakingsgesprek. Ik maak een afdruk van de voeten met een scanner. Van daaruit kunnen we voortborduren aan de hand van wat ik zie en wat de arts heeft voorgeschreven.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Foto: Tessa Renes

Steunzolen op maat is de relatief meest simpele oplossing. Die kan Karsten plaatsen in een gewone schoen, of, zoals hij het noemt, een confectieschoen. “Daarna hebben we de OVAC, de Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen. Dan ga ik een confectieschoen verbouwen. Er kan een afwikkeling onder, ik kan een aangepaste sluiting maken, of een verhoging van de zool of hak.”

De volgende stap is de semi-orthopedische schoen. “Dat is een fabrieksgemaakte schoen die breder is dan normaal. Bijvoorbeeld voor mensen die een brede knook aan de zijkant van een voet hebben. In een semi-orthopedische schoen kan ik ook een steunzool leggen. Veel klanten zeggen: ik wil geen pijn hebben, maar ik wil niet met een overdreven lompe schoen lopen, het moet eruit zien als een confectieschoen. En dat lukt negen van de tien keer. Hoewel het heel belangrijk is om het beeld realistisch te houden hoe de schoen er uit gaat zien.”

Karsten houdt van het persoonlijke contact met klanten. “Dat vind ik het leuke, de klantgerichte persoonlijke oplossing. Ik zorg niet alleen voor het technische deel maar probeer het gesprek ook wat verder door te voeren. Als ik van een orthopedisch chirurg de enkel moet vastzetten, dan is dat mijn doel. Maar ik vraag ook welke schoen vind jezelf leuk? Van welke kleur houd je? Als de klant altijd op een klein hakje heeft gelopen of op laarsjes, dan ga ik daar niet ineens een heel andere schoen van maken. Of als de klant altijd sneakers heeft gedragen, dan kijk ik of ik mijn voorzieningen ín die sneaker kan maken. Ik wil dat mensen de schoen ook graag dragen. Want vaak is het een wat minder mooie schoen. Het is niet de bedoeling dat het een lomp, kolossaal geval gaat worden.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Foto: Tessa Renes

Een orthopedische schoen is het meest ingrijpend. “Ik begin daarbij met het in het gips zetten van de voet. Van dat gipsomhulsel maak ik een eigen leest en een doorzichtig folie passchoen. Dat gaan we passen en dan kun je al aan zien hoe de schoen eruit gaan zien. Ik laat van tevoren wel zien wat je kunt verwachten, ik probeer altijd een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen. Daarom probeer ik ook mensen altijd zoveel mogelijk richting de semi- orthopedische schoen te sturen.”

De uitdaging voor Karsten is om het probleem op te lossen en een zo mooi mogelijke schoen te maken. “Alle voorzieningen moeten in de schoen zitten, dat wil de klant en ook de verzekering. Maar de klant wil ook een zo mooi mogelijke schoen. Dat is ook logisch, want je ziet soms dat het geen confectieschoen is.”

Broeders Orthopedie heeft ook verbandschoenen. “Die hebben een standaardmaat en zijn verstelbaar met klittenband. Deze schoenen niet voor mensen die uitzonderlijke voeten hebben, maar van wie de voeten gezwachteld zijn, of die wonden hebben. Bijvoorbeeld voor mensen met diabetes of neuropathie.”

Na het aanmeten van zolen of schoenen is er altijd controle achteraf. “Dat houden we goed bij na een week of twee drie. Dat hoort bij de orthopedische schoen. Zit het goed? Zijn er drukpunten? Moeten ik iets aanpassen? Dat is ook nodig, want in de orthopedie is niks standaard, ik maak elke voorziening op maat.”

Dit is een partnerbijdrage van:
Broeders Orthopedie
Kamperstraatweg 23-A
Kamperveen

T. 038-7676086
broeders-orthopedie.nl
info@broeders-orthopedie.nl