Go-Ahead verschaft zich lucht met ruime winst op Alcides

· leestijd 2 minuten Sport instagram

(door Arjan Knul)

KAMPEN - Go-Ahead Kampen heeft zichzelf lucht verschaft door zaterdag met ruime cijfers te winnen van Alcides: 4-0. Trainer Edwin van Nijen moest het doen zonder een aantal ervaren krachten. De jonkies van Go-Ahead deden het echter prima tegen een Alcides dat op een uitzichtloze laatste plaats in de eerste klasse bivakkeert en speelde met een alles-of-niets-spelopvatting.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden voormalig penningmeester en erelid Bald Kuiper (75).

Go-Ahead was zich bewust van het belang van het duel tegen de hekkensluiter uit Meppel. Het was een krachtmeting tussen twee jonge teams in opbouw. Aan de kant van Go-Ahead deed dit zich nog eens extra gelden vanwege de afwezigheid van ervaren krachten als Rutger Koopman, Alexander Sytsma en Wilbert Wessels in het team. Van Nijen bracht om dit op te vangen Niels van Dijk en Myron Doumbouya op het middenveld en Altan Taskiran in de defensie.

Zij lieten zien in dit duel waardige vervangers te zijn. De creatieve Doumbouya speelde een goede wedstrijd en met name ook Niels van Dijk begreep wat er deze middag nodig was tegen het in de eerste helft fel spelende Alcides. De ploeg uit Meppel speelde ogenschijnlijk met een alles-of-niets-spelopvatting. Go-Ahead had, ondanks een snel genomen voorsprong in de zesde minuut door een treffer van Nico Veldman, de nodige moeite met de opbouw. Dit omdat Alcides direct druk zette en over het hele veld één op één de duels aanging. Go-Ahead liet na in deze fase om eerder de diepte te zoeken in de ruimte achter de verdediging van Alcides.

Toen Niels van Dijk  besloot om de snelheid van Sven Hellendoorn op rechts in de aanval wel op tijd te benutten was het direct raak. Hellendoorns prima voorzet op maat werd door Luuc Knul omgezet in een doelpunt voor de 2-0. Alcides kreeg voor rust nog een mogelijkheid om wat terug te doen via de behendige aanvaller Naoufal Essayah, maar zijn schot ging rakelings naast het doel.

Na de rust nam de thuisclub wat gas terug. Alcides had, na het energie vergende spel van de eerste 45 minuten, niet meer de kracht om gevaarlijk te worden. Van Nijen kon hierdoor met een gerust hart de van een blessure herstelde spits Wilbert Wessels speeltijd gunnen. Het was aan de normaal trefzekere Wessels te zien dat hij zijn vorm nog moet vinden. In een rechtstreeks duel met doelman Rick Loek ontbrak nog de scherpte om de 3-0 aan te tekenen. Die viel overigens al snel daarna, door een goed schot uit de draai van Jeffrey Bos. Dit leek de eindstand te worden, maar Nico Veldman scoorde, via een been van een Alcides-verdediger, in de slotminuut de 4-0.

Van Nijen sprak na afloop van ‘een nuttige en bruikbare overwinning van zijn jonge ploeg’. De oefenmeester constateerde dat ook de meer ervaren krachten nog niet op cruciale momenten een duel weten te beslissen. “Daar hebben we nog steeds moeite mee, getuige de eerste helft waarin we het duel moeten ‘killen’ en verzuimen om dat te doen. We zijn dan nonchalant en daardoor kunnen we maar zomaar weer in de problemen komen. Dat moet er uit om door te kunnen groeien en als team stabieler te worden.”

Door de zege slaat Go-Ahead een gat met de negende plaats, de plek die binnen de versterkte degradatieregeling een club veroordeelt tot nacompetitie.