Afbeelding
Foto: Mooi Media.

“Kampen laat met 2023 een bizar jaar achter zich!”

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Om deze laatste column 2023 in de Brug maar gelijk met de deur in huis te vallen, als ik voor mijzelf spreek dan was 2023 een bizar jaar. En dan bedoel ik niet zo zeer in positief opzicht. Lief en leed wisselden zich in mijn omgeving(en) veelal met enorme impact af. 

Afgelopen week opgeschrikt door het overlijden bericht van Richard Kalter, 54 jaar jong, veel te jong. Ik ken(de) Richard al 40 jaar sinds mijn eerste vakantiebaantje aan de Groenten & Fruit veiling KZIJ aan de Spoorstraat in IJsselmuiden, tegenwoordig het Agrarisch Logistiek Centrum van de Familie Wezenberg. 

Ook langs deze weg wens ik Annet, de kinderen, familie en vrienden veel kracht en sterkte de komende tijd. Naast dit verdrietige bericht denk ik ook alle dagen aan het bizarre overlijden van Maas van den Heuvel, 84 jaar, hij was nog altijd up & running. Zo maar uit het leven weg gerukt, de daadwerkelijke oorzaak is nog altijd niet opgehelderd. 

Hopelijk wordt dat diepgaande onderzoek spoedig opgelost. Wat een wereld leven we toch in denk ik dan. Richard en Maas waren immer enorm actieve deelnemers binnen het Kamper ondernemers gebeuren, wie kent ze niet?! Het doet pijn die mannen te moeten missen. De wereld draait ogenschijnlijk als “gewoon” door, maar dat doet het natuurlijk helemaal niet. Ondernemend Kampen is ook lief en leed delen met elkaar. Dat maakt ondernemen dan ook wel weer extra mooi, al klinkt dat vreemd, het verbindt, het verbroederd, het maakt sterk, het straalt kracht uit, het verwarmd, kortom het geeft ook veel energie!

Of de Stad Kampen als het de balans voor haarzelf opmaakt positief terugkijkt op 2023 weet ik zo niet. Wel weet ik dat Kampen een sterke Handels en Hanzestad is met een Christelijk DNA in haar vezels. Dat betekent wat mij betreft dat Kampen te allen tijde voorop moet lopen in onder meer “brede welvaart”, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt, te realiseren. Niet alleen over praten, maar ook echt doen! Kampen maakt onderdeel uit van de Regio Zwolle, één van de 22 aangesloten steden. Daarover heb ik al vaker in mijn columns geschreven. 

Dit jaar ben ik op uitnodiging van Kennispoort Zwolle toegetreden tot de Regio Groep Ondernemers die als “goede praktijk voorbeelden” (Good Practice) hun kennis en ervaring in het ondernemerschap delen en inzetten t.b.v. wie daar graag gebruik van wil maken. Daarnaast richt ik mij ook op twee door ontwikkel doelen die ik voor mijzelf en mijn eigen bedrijvengroep gesteld heb. Binnen het Good Practice programma delen wij dus niet alleen onze kennis en energie, maar werken wij ook aan onze eigen gestelde doelen verder. 

Een bizar jaar betekent ook dat je als mens ergens mee kunt zitten, dingen die je dwars zitten, of ontwikkel richtingen die voor jou misschien nog niet geheel duidelijk zijn? Dan kun je Good Practice ondernemers benaderen om jouw specifieke situatie en ontwikkeling nader te onderzoeken. Vanuit Kampen nemen Johan van Marle van Uitgekookt, Frans van der Kolk van VDK-Groep en ik deel aan het Good Practice netwerk van 20 ondernemers uit heel de Regio Zwolle. Schroom niet om het netwerk van “goede praktijk voorbeelden” ondernemers te benaderen en jouw reis te bespreken. Je vind de Good Practice ondernemers via de website van Regio Zwolle.

“Delen, samenwerken & verbinden” is het leukste wat er is!

Juist na dit bizarre jaar wens ik jullie allemaal een goede Jaarwisseling, de Kerstdagen liggen immers alweer achter ons, en alle Goeds met bovenal een super goede Gezondheid toe voor 2024!!

Hartelijke Groet, Jan Groen, directeur Green Organics Groep Dronten, www.greenorganics.nl en directeur Conburtions Kampen, www.conburtions.nl