Afbeelding
Foto: Tennekes.

“Het is een feest om in sportcafé De Reeve te werken”

· leestijd 2 minuten Horeca Kampen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Sportcafé De Reeve moet het grotendeels hebben van sporters die na een wedstrijd iets komen drinken of eten. “De meeste gasten die we hier over de vloer krijgen, zijn leden van een sportclub”, zeggen de beheerders Rein en Ria van Dijk. Het café is gevestigd boven de sporthal bij het stadhuis. Vanuit de horeca kijk je zo in de sportzaal. 

Rein komt uit een echte Kamper horecafamilie. Zijn grootouders staan plaatselijk bekend als eigenaren van restaurant d’ Olde Vismarkt en ook zijn ouders zaten in het vak. Rein nam de exploitatie van het sportcafé veertig jaar geleden van hen over. Reins vader is onlangs op 91-jarige leeftijd gestorven. Zijn moeder was al eerder overleden. “We hebben het dan nog over de horeca bij de oude sporthal, die twintig jaar geleden afbrandde. Na de brand heb ik tijdelijk ergens anders gewerkt. Na drie jaar stond er een nieuwe accommodatie. De huidige hal staat er zestien jaar.” Ria werkt inmiddels alweer veertien jaar met Rein mee. “Het is hard aanpoten en soms wordt het een eind in de nacht voordat we thuis zijn, maar met ons tweeën redden we het wel.” 

De sporthal is het hele jaar door de thuisbasis voor vele binnensporten, waarbij korfbal een belangrijke plek inneemt. Rein: “Omdat de twee Kamper korfbalclubs hier trainen en ook hun competitie en de derby houden, komen veel korfballers in ons café. Ook worden er in de hal judowedstrijden gehouden en zijn er uitvoeringen van muziek- en gymnastiekverenigingen. 

Het publiek bestaat doorgaans uit jongeren en Rein en Ria vinden dit een prima doelgroep. “Het is altijd erg gezellig als er na een wedstrijd of uitvoering nog iets wordt gedronken. Het is een feest om met deze doelgroep te werken. Bier wordt het meest gedronken waarbij de vrouwen meestal voor rosebier kiezen. Maar je kunt hier ook iets eten, zoals een frietje, een broodje of een balletje gehakt.” Rein heeft hele generaties zien komen en gaan. “Jeugd die hier vroeger kwam sporten, zie je nu als vader en moeder met hún kinderen.” 

Het sportcafé is alleen in het weekeinde geopend. Rein en Ria: “Dat komt omdat er dan het meeste wordt gesport. Vooral zaterdag springt er uit. Dan is het extra gezellig. Aan het eind van de avond draaien we het Rad van Fortuin en zetten we de discolampen aan zodat je lekker kan feesten.” Bij De Reeve kun je bovendien darten. Rein organiseert jaarlijks in april de Kamper dartkampioenschappen.

Dat je bij Rein en Ria ook ruimte kunt huren, is minder bekend. Rein: “Zo kun je hier bijvoorbeeld heel goed een verjaardag komen vieren of een vergadering houden.” 

Rein heeft vroeger in zijn vrije tijd waterpolo gespeeld, maar komt hier tegenwoordig niet meer aan toe. Ria zit aan de kassa bij de Primera en mag graag naar de sportschool of wandelen. Samen pikken ze graag een terrasje. Ria: “Het liefst met de kinderen en het liefst bij ‘t Ponton, waar Reins dochter werkt. We zij echte familiemensen.”