Anne van Dijk en Berry Klein-Meuleman maken zich op voor de luiding
Anne van Dijk en Berry Klein-Meuleman maken zich op voor de luiding (foto: Maarten van Gemert)

Kamper Klokkenluidersgilde luidt voor Actie Kerkbalans èn voor versterking

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Op een ongebruikelijk moment luidden afgelopen zaterdagmorgen de klokken van de Buitenkerk. De Actie Kerkbalans werd ingeluid. Met menskracht. Het Kamper Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’ strooide de klokklanken uit over de Kamper binnenstad. Het gilde is goed op sterkte maar zoekt toch nog enkele mannen of vrouwen erbij. „Wie pakt de uitdaging van dit mooie ambacht op?!” vraagt luidmeester Angelique.

Sinds 2014 kent Kampen weer een klokkenluidersgilde, zoals in de middeleeuwen gebruikelijk was. Het handmatig luiden van de klokken in Buiten- en Bovenkerk is een ambacht dat zijn eigen kennis en vaardigheden vereist. De verbondenheid met de stad en de geschiedenis maakt de klokkenluiders enthousiast. De klim naar boven naar de luidzolder van de kerktoren hebben ze er graag voor over.

Baken
Hette Meijering, voorzitter van het gilde, spreekt over een ”baken” in de stad. Hij is samen met Angelique Walsweer luidmeester. Afgelopen zaterdag instrueerde Hette de drie luiders. Gerda Bout kreeg de Gerardusklok toegewezen, Anne van Dijk de twaalfapostelenklok en Berry Klein-Meuleman de Mariaklok. Deze is het zwaarst en bij treurige gebeurtenissen wordt alleen deze Mariaklok geluid. Gerda slaagde in oktober samen met Patrick Broekema voor het luidexamen maar ze doet al heel lang mee. De luiding begon met de kleinste klok en zo bouwde de luiding op.
De gildeleden zijn blij om met de Buitenkerk toch nog hun luidambacht te kunnen uitoefenen. De klokken in de Bovenkerk mogen al zeven jaar niet geluid worden totdat er een oplossing is gevonden voor het verzakken. Hette vertelt over het verschil in ophangconstructie met de Buitenkerktoren zoals Patrick tijdens zijn examen gedetailleerd over de tonen van de klokken kon vertellen. De meeste luiders komen uit Kampen, één uit Lelystad en enkele ’blauwvingers’ zoals Berry. „Ten tijde van de oprichting van het Kamper Klokkenluidersgilde,” vertelt hij, „werden de klokken van de Zwolse Peperbus nog niet handmatig geluid.”

Kerkbalans
Het gilde luidt elke week op zaterdag de zondag in. Daarnaast luidt ze bij bijzondere gebeurtenissen zoals de start van de Actie Kerkbalans. Afgelopen zaterdag startte de actieperiode Kerkbalans 2023 die twee weken loopt. Kerkbalans is een gezamenlijke actie - in Kampen van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Lutherse Kerk. Elders in het land doet ook de Oud-Katholieke Kerk mee en vanaf 2018 de Evangelische Broedergemeente.
Sinds 1973 werken kerkgenootschappen samen in de Actie Kerkbalans om een beroep te doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Het belang verwoordde ds. J. de Kok uit Wilsum afgelopen zondag alsvolgt: „Als de kerk hier goed functioneert, werkt dat positief uit in de rest van de samenleving. Je ziet ook overal waar de kerk verdwijnt, dat dat destructief is voor de samenleving.”


Gerda Bout maakt zich op voor de luiding (foto: Maarten van Gemert)

Gemêleerd
Het Kamper Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’ is niet gebonden aan kerkelijke stromingen en luidt niet alleen voor kerkelijke gebeurtenissen. Op het rooster staan bijvoorbeeld ook luidingen voor de Internationale Holocaustherdenking op vrijdag 27 januari om 19u30 en op de verjaardag van HKH Prinses Beatrix op 31 januari om 10u00. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website (KlokkenluidersgildeKampen.nl) of bellen met 038-3315493 (Hette Meijering).
Het gezelschap is breed geschakeerd en bestaat uit mannen en vrouwen van jong tot oud. Na de luidingen is er soms een gezellige nazit waarmee het sociale aspect wordt benadrukt. Tegenwoordig heeft klokkenluider een dubbele betekenis maar er sluimeren bij het gilde geen geheimen onder de oppervlakte. En over de dubbele betekenis van klokkenspel merkt Berry lachend op dat ze in de middeleeuwen goed waren in het maken van schuine grappen.
Het Kamper Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’ houdt het bij rechte klokkentouwen. Wie sluit zich aan bij het gilde om periodiek een deken van klokkengelui over Kampen te leggen?

..

Afbeelding
Boeren en tuinders overhandigen eerste spandoek aan de provincie Overijssel Algemeen 23 uur geleden
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Algemeen Ingezonden gisteren
Afbeelding
(video) Insluiper steelt geld bij cafe´ in Kampen video gisteren
Openlucht theatervoorstelling SCHULD
Laatste weekend om SCHULD in Zwolle te zien Cultuur Ingezonden 17 mei, 09:12
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 17 mei, 09:02
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 17 mei, 01:21
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47
Afbeelding
Ondertekening koopovereenkomst kavel Genuakade tussen Broshuis en de gemeente Kampen (6 foto's) 6 foto's instagram 16 mei, 13:59
Afbeelding
Getuigen van mishandeling gezocht Algemeen 16 mei, 12:08