Afbeelding

Geld voor grootscheepse aanpak Koggewerf

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Het college van b en w heeft 642.500 euro uitgetrokken voor de grootscheepse aanpak van de Koggewerf en Buitenhaven. Samen met 270.000 euro van de provincie moet de werf hiermee omgebouwd worden tot een uitnodigend gebied, waar op dynamische wijze het Hanze- maritieme- en visserijverleden van Kampen wordt tentoongesteld. Belangrijke aanjager van de beoogde opknapbeurt is de prominente rol die de werf moet gaan spelen tijdens de Hanzedagen in 2017.

"Wie nu als toerist langs de Koggewerf loopt, kan het vermoeden hebben dat hij met particulier terrein te maken heeft", aldus Burgemeester Bort Koelewijn. "Men kan zich afvragen: ben ik hier welkom of niet?" Na de opknapbeurt mag wat Koelewijn betreft geen enkele passant dat gevoel meer hebben. Wie zijn auto parkeert in de volledig nieuwe Buitenhavengarage, overigens geen onderdeel van deze plannen, passeert eerst de ontvangstruimte van de werf die als visitekaartje van het gebied fungeert, en uitnodigt tot een bezoekje aan een attractief ogend gebied.

Museumhaven
De volledige aanpak van het terrein bestaat uit vijf deelprojecten. Allereerst moet de Oude Buitenhaven omgebouwd worden tot museumhaven. Hierin moet het Kamper Maritieme erfgoed worden tentoongesteld. Hiervoor moet de haven heringericht worden, zodat er meer ligplaatsen gecreëerd worden. Voordat hiertoe kan worden overgegaan is er nog wel een probleem. Watersportvereniging 'De Buitenhaven' en Stichting Oude Buitenhaven hebben te kennen gegeven dat zij voor de opheffing van het passantengedeelte een gelijkwaardige voorziening op gelijke afstand van de binnenstad terug willen. Hierover is nog geen overeenkomst. Wat de gemeente betreft vormt dit echter geen belemmering om toch al over te gaan tot technische uitvoering van de inrichting van de haven. De kosten voor de aanpak van de haven zijn geraamd op 180.000 euro.

Hellingbaan en loods
De gemeente denkt dat een hellingbaan en loods waar schepen gerepareerd worden, kunnen zorgen voor vertier op de werf. Dat was ook het geval toen de Kogge gebouwd werd. Er was activiteit en mensen kwamen kijken naar de voortgang. De helling kan volgens de gemeente gebruikt worden om schepen nieuw te bouwen, bijvoorbeeld in het kader van werkgelegenheidsprojecten, of door er scholen bij te betrekken. De realisatie kan op korte termijn plaatsvinden. De kosten zijn geraamd op 192.000 euro voor de hellingbaan en 140.500 euro voor de loods.

Horeca
In de plannen wordt de functie van de huidige Taveerne verplaatst naar het pand aan de Havenweg 5, tenminste als de huidige bewoners wensen te vertrekken. Volgens de gemeente is dit de ideale locatie, met een goede ambiance voor een degelijke voorziening. Van hieruit is de relatie met de andere activiteiten en bezienswaardigheden op de werf het best. De totale restauratie en inrichtingskosten worden geraamd op 600.000 euro.
De verschillende stichtingen die op de Koggewerf allemaal hun eigen machinewerkplaatsen hebben, gaan in de toekomst gebruik maken van één gezamenlijke werkruimte. Dat levert ruimtebesparing op De Taveerne wordt gebruikt voor educatie, ontvangst en andere publieksgerichte activiteiten. De nieuwe inrichting van de gebouwen wordt geraamd op 75.000 euro.
Tot slot moet de buitenruimte aangepakt worden. De entree moet een visitekaartje voor de werf worden en hiervandaan moet de bezoeker als vanzelf naar de werf geleid worden. De totale kosten hiervan zijn 137.000 euro.
Alleen de kosten van de eerste fase van het project zijn nu gedekt. Dat gaat om de museumhaven, de helling en loods, de voorbereiding van de aanpassing van de horeca, de buitenruimte en een deel van het management. Het geld voor de aanpassing van de gebouwen en de horeca op het terrein moet nog gevonden worden.

Mogelijkheden
Een volledige aanpak van de werf is niet alleen van belang voor de Hanzedagen in 2017. Volgens het college biedt het ook kansen om aansluiting te zoeken bij andere museale, toeristische en recreatieve activiteiten. Zoals verbindingen in de IJsseldelta en de regio op het gebied van bootarrangementen. Daarnaast kan in samenwerking met het onderwijs het in stand houden en doorgeven van maritieme ambachten vormgegeven worden, zoals het bouwen en onderhouden van houten zeilboten, of het roken van vis en smeden van ijzer. Tot slot kan het terrein gebruikt worden om kleinschalige evenementen en publiekspresentaties te houden, zoals een muziekfestival, lezingen en tentoonstellingen.
Volgens burgmeester Bort Koelewijn is het beschikbaar stellen van het geld van belang, zodat de betrokken partijen weten dat de plannen serieus zijn. Het gaat dan met name om de relatie tot de bewoners van de Havenweg 3 en 5. Als de gemeente haar totale plan wil uitvoeren, moeten zij hun huis verlaten. De bewoners staan daar niet onwelwillend tegenover, maar verwachten wel een vergoeding van de gemeente. Hierover zijn de partijen het nog niet eens. In het bovengenoemde bedrag is ook niets hiervoor meegenomen. Volgens Koelewijn is het voor de discussie met de bewoners goed dat er nu een beslissing genomen is door de gemeente. "Nu weten zij dat het in ieder geval niet zo zal zijn, dat zij hun huis verlaten en dat er vervolgens jaren niets gebeurt."

Afbeelding
Willem van Oranje wint het Schoolkorfbaltoernooi 2024 bij Wit-Blauw (5 foto's) 5 foto's instagram gisteren
Afbeelding
Opening Dudok Muziekdagen Kampen 2024 in de Burgwal (4 foto's) 4 foto's instagram 17 mei, 15:29
Afbeelding
De eerste schooldag op de nieuwe Campus: een nieuw hoofdstuk voor leerlingen van Ichthus College Kampen Algemeen 17 mei, 15:10

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.