Afbeelding

Woonwagenbewoners geven strijd voor plaats niet op

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)
IJSSELMUIDEN ? ?Ze willen sensatie? Dat kunnen ze krijgen. Wij zullen hier niet vertrekken zonder slag of stoot.? Everlien Spelthuis klinkt en oogt strijdvaardig. Op andere momenten in het gesprek worden de emoties haar echter juist teveel en laat ze haar tranen de vrije loop.

De uitspraak van de rechter is een klap in het gezicht van de woonwagenbewoonster. Zij, haar vriend Joop, hun thuis wonende dochter en schoonzoon moeten weg. Weg van de plek aan de Oosterlandenweg waar de familie Spelthuis en Descende (de achternaam van Joop) sinds 1994 woont. Althans als het aan de gemeente ligt, maar de kaarten zijn volgens Everlien nog niet geschud. Sterker, ze is er van overtuigd dat in een hoger beroep het vonnis van deze rechter naar de prullenbak wordt verwezen.
?Een kantonrechter bekijkt alleen of de regels wel of niet zijn nageleefd. Die kijkt niet naar de achtergronden?, zegt de IJsselmuidense, terwijl ze een dikke map met correspondentie op tafel legt. Aan de hand daarvan doet ze haar verhaal. Volgens Everlien komt het er kort gezegd op neer dat de gemeente wil dat de familie met de woonwagen vertrekt omdat ze zich niet hebben gehouden aan twee bepalingen in de huurovereenkomst van de grond waarop hun zelf gebouwde huis staat.

Spanje
Zo wordt het, aldus Everlien, de familie aangerekend dat Joop een tijd in Spanje heeft gewerkt, waar permanente bewoning ? dat wil zeggen niet met onderbrekingen van langer dan zes weken ? is vereist. Daarnaast laat het bestemmingsplan geen werk aan huis toe en laat haar dochter nu een webshop hebben. Dat mag dan een feit zijn beaamt Everlien, het neemt volgens haar niet weg dat in de gemeente Kampen heel wat mensen een probleem hebben zodra daar op wordt gehandhaafd. Everlien: ?De gemeente heeft het aldoor geweten! Het bordje met RDW (autokeuringen, red.) hangt nog bij ons op de muur. Ik was hier de eerste met een eigen nagelstudio. Een café, een hotel, we hebben hier in al die jaren van alles gerund. Waarom is het dan nu opeens een probleem??
De feiten zelf zal ze niet ontkennen. Wel overigens waar het de permanente bewoning betreft. Het klopt volgens haar dat Joop in Spanje heeft gewerkt, maar hij was, zo verzekert ze, om de drie weken thuis. ?Bovendien woonden ik en mijn dochter er wel permanent in die tijd. Natuurlijk was ik wel eens weg. Ik hoef overdag toch niet de hele dag thuis te zitten??

Wat Everlien het meest steekt, is dat zij en haar vriend altijd keurig huur hebben betaald voor de grond en dat het er lange tijd naar uitzag dat ze die grond in eigendom konden krijgen. Het was om hypotheek-technische reden dat de huur van het stuk grond op Joop zijn naam kwam te staan. De grondtransactie is volgens Everlien telkens weer uitgesteld. Van meet af aan was er overigens gesteggel over de grond. De bodem had, aldus Everlien al lang moeten worden opgehoogd en sanering van de grond is nodig volgens haar. ?Dat de grond is vervuild is een bekend gegeven en als gevolg van verzakkingen sluiten ramen en deuren niet meer normaal. Loop maar eens op deze plek en voel hoe de vloer afloopt?, zegt Everlien tijdens een rondleiding in huis.? Om er aan toe te voegen: ?We zijn door de huurcommissie in het gelijk gesteld.?
Everlien hecht er aan te benadrukken dat als de gemeente haar zin krijgt de woning wordt verplaatst op kosten van de familie. ?We krijgen dan niets vergoed. En dan te bedenken dat we destijds met een vergunning van de gemeente een nieuw dak op de woonwagen hebben laten zetten. Daardoor is verplaatsen nu uiterst kostbaar. We hadden hier graag onze oude dag doorgebracht en nu lijkt dat in rook op te gaan.?

Ultimatum
De advocaat van de gemeente heeft, zo beweert Everlien, nog wel een voorstel gedaan waarin de gemeente aangeeft eerst het hoger beroep te willen afwachten. Dan echter wel met als voorwaarde dat de familie zich schikt in de uitspraak van de rechter (dus niet in cassatie gaat) en zich per direct uitschrijft op het stuk grond. En dat indien het hoger beroep langer op zich laten wachten dan mei 2016 de woonwagen sowieso weg moet. Het huidige ultimatum loopt af op 8 oktober.
Everlien ziet dat totaal niet zitten. ?Voor mijn gevoel is dat een soort van schuldbekentenis, alsof ik zelf eigenlijk ook vind dat wij hier weg moeten. Ik zal bovendien nooit tekenen voor iets waarmee ik afstand doe van mijn recht om bezwaar te maken?, zegt Everlien die vermoedt dat de gemeente andere plannen heeft met de grond. Om te besluiten: ? Nee, als ze ons hier weg willen hebben, dan zullen ze echt hun best moeten doen. Wij vertrekken niet uit onszelf.?
De gemeente laat desgevraagd weten op dit moment niet inhoudelijk in te willen gaan op de kwestie. Niet wat betreft de voorgeschiedenis en evenmin aangaande het voorstel van de advocaat. ?Zo lang deze zaak nog loopt, doen we er geen mededelingen over?, aldus een woordvoerster.