De Brug

Dinsdag, 4 augustus 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Kamper scholen blijven de komende weken dicht

Kamper scholen blijven de komende weken dicht
Foto: Foto: Tennekes.
Redactie: Nick de Vries

KAMPEN - De scholen blijven dicht tot minimaal 6 april. Dat maakte het kabinet zondagmiddag bekend. Die avond al kregen veel ouders van Kamper scholieren een brief van de schoolbesturen waarin de maatregelen verder geduid werden. Op dit moment wordt volgens Rudi Meulenbroek, directeur van Stichting Openbaar Onderwijs Kampen, nagedacht over manieren om kinderen thuis toch van onderwijsactiviteiten te voorzien.

Meulenbroek laat in een brief aan de ouders weten. “We realiseren ons dat dit een drastische maatregel is die veel impact heeft op de samenleving. De ernst van de situatie rondom het coronavirus heeft de regering hiertoe doen besluiten. we moeten ons realiseren hoe ernstig de situatie is en welke gezamenlijke verantwoordelijkheid we dragen om verspreiding van het virus te voorkomen.”

Kinderen van ouders die werken in zogenoemde ‘vitale beroepen’ mogen nog wel naar school, zodat de ouders hun werk kunnen blijven doen. Wel wordt ook hen zoveel mogelijk verzocht om de kinderen zoveel als kan thuis te houden. Op de school worden de kinderen opgevangen onder strengen regels, betreffende de groepsgrootte, hygiëne en meer.

Onder de zogenaamde vitale beroepen vallen:
- z‚Äčorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen;
- leraren en personeel benodigd op school;
- openbaar vervoer;
- voedselketen: dit moet breed gezien worden: aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie, maar ook het ophalen van producten bij boeren, aanleveren van bijv. veevoer en andere producten bij boeren, arbeiders voor de oogst;
- ‚Äčtransport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, etc.;
- vervoer van afval en vuilnis;
- kinderopvang;
- media en communicatie: tbv. informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt;
- continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard): meldkamerprocessen, brandweerzorg, ambulancezorg, GHOR, crisisbeheersing van de veiligheidsregio's.

Momenteel wordt nagedacht over andere manieren om de kinderen van lesstof te voorzien. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het krijgen van digitaal onderwijs.