Wandel mee door Zalk: Prachtig dorp aan de IJssel
Wandel mee door Zalk: Prachtig dorp aan de IJssel Foto: aangeleverd

Wandel mee door Zalk: Prachtig dorp aan de IJssel

zaterdag 20 april 2024 10:30

ZALK - Zaterdagmorgen 20 april is er in Zalk tussen 10.30 en 12.00 uur een wandeling door het dorp en een wandeling over het laarzenpad. Deelname aan deze begeleide wandelingen kost € 6. Tickets op visitkampen.nl.

De start voor beide wandelingen is bij: Het Dorpshuis (MFD) in Zalk, Broeksteeg 42. Hier word je ontvangen met een kop koffie/thee en wat uitleg. Er is daar ook voldoende parkeergelegenheid.

Tip: Molen De Valk is deze ochtend ook open en ook daar kan men een rondleiding krijgen en/of verschillende streekproducten kopen. 

Zalk: dorp aan de IJssel
Eén van de 8 kernen van de gemeente Kampen is het dorp Zalk, gelegen aan de zuidoever van de IJssel. Een dorp circa 775 inwoners. Kenmerkend is de betrokkenheid van de inwoners en verenigingen bij hun dorp. Met elkaar is men constant bezig om Zalk toekomstbestendig en levendig te houden. Dat heeft in 2021 geresulteerd in het winnen van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs. Een jaar later behaalde het dorp zilver bij de Europese Dorpsvernieuwingsprijs.

Historie
Ook is er op historisch en cultureel gebied veel te zien. De Schultekamer, waar vroeger onder andere recht werd gesproken. De overblijfselen van de havezathe kasteel Buckhorst, een voormalig roofridderslot voor het eerst genoemd in 1224, waar veel over te vertellen is. De Sint-Nicolaaskerk met toren uit 1220, de monumentale korenmolen De Valk uit 1860 en de vele (rietgedekte) boerderijen. In de uiterwaarden bevindt zich het Zalkerbos dat wordt beschouwd als het best ontwikkelde hardhoutooibos van Nederland. Ten noorden van Zalk ligt een plas-drasgebied de Bentinckswelle. Al dit moois is te bewonderen door een wandeling te maken over het Laarzenpad.

Locatie