Marianne van den Noort schetst hoe de uitgebreide Voerman senior-collectie door haar familie werd opgebouwd.
Marianne van den Noort schetst hoe de uitgebreide Voerman senior-collectie door haar familie werd opgebouwd. Foto: Voerman Stadsmuseum Hattem

Jubileumexpositie in Voerman Stadsmuseum Hattem geopend

Algemeen

HATTEM - De opening van de expositie ‘Voerman senior’ vrijdag in het Voerman Stadsmuseum Hattem maakt duidelijk dat er een bijzondere collectie werken van deze schilder is samengebracht. Werken in bezit van het Hattemse museum - waarvan diverse voor de eerste keer worden getoond - gaan hand in hand met ‘Voermannen’ die door de familie Van den Noort uit Den Haag zijn ingebracht. Bezoekers kunnen nu kijken naar Jan Voerman senior-kunst die ze nog nooit eerder hebben gezien.

De schilderijen van de familie Van den Noort behoren tot een zorgvuldig opgebouwde collectie, die in de loop van jaren vorm heeft gekregen. Marianne van den Noort schetste tijdens de opening in een korte inleiding dat er goede contacten waren tussen de familie Van den Noort en de familie Voerman. Contacten die zelfs vele jaren terug gaan. Ze beschreef hoe haar man Wietse en diens broer Jan van den Noort tot verzamelaars van kunst uitgroeiden en in de loop van tijd een uitgebreide collectie van Jan Voerman senior opbouwden. 

Naast de schilderijen van Jan Voerman senior komt in een deel van de expositieruimte het werk van Wietse van den Noort zelf aan bod. Van den Noort is een begenadigd schilder en tijdens deze tentoonstelling laat hij dat op treffende wijze zien. De selectie toont portretten, stillevens en in het buitenland gemaakte landschappen.

Jubileum
Voor het Voerman Stadsmuseum Hattem heeft deze expositie ook een speciale betekenis. Het museum bestaat dit jaar 75 jaar en dat was aanleiding om groot uit te pakken met deze jubileumexpositie. De expositie ‘Voerman senior’ en het werk van Wietse van den Noort zijn tot en met 31 oktober in het Voerman Stadsmuseum Hattem te bekijken.