Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Begin maart lag de Kamper Kogge weer aan de steiger aan de IJsselkant. Daar hebben de vrijwilligers de ra weer aan de mast gehangen. Op maandagmorgen 4 maart om 08.30 uur is de ‘Zwarte Dame’ naar Urk gevaren voor een onderhoudsbeurt. Ook ondergaat de reconstructie van de 700 jaar oude kustvaarder daar op de helling een totale keuring. Als dat allemaal goed gaat is de Kamper Kogge klaar voor het nieuwe vaarseizoen.

Vaartochten
De Kamper Kogge heeft weer heel wat zeemijlen voor de boeg. Ons schip is in de maritieme wereld zo langzamerhand heel bekend en op vele sail- evenementen een graag geziene gast. En de Kogge is natuurlijk een uniek symbool van de Hanzetijd. Alle Hanzesteden profiteerden van de handel die verdiend werd door Koggeschepen. Kampen had in de 14-de en 15-de eeuw wel 100 Koggeschepen en was de welvarendste stad van ons land. In deze volgorde gaan de reizen: eerst naar Blankenberge en Oostende in België en als het weer gunstig is een tussenstop naar Londen in Engeland; dan te gast in Delfzijl bij het evenement ‘Delft-Sail’ en vervolgens naar Bremerhaven in Duitsland; tenslotte naar de havendagen in Medemblik.

Sail Kampen
Dit weekend vaart de Kamper Kogge aan kop op vrijdagavond tijdens de Sail-in, de traditionele opening van het grote watersport-evenement Sail Kampen. In dat paas-weekend is er ook op zaterdag, zondag en maandag van alles te beleven op de Koggewerf. De Botterstichting en de Stichting Kamper Kogge laten bezoekers genieten van oude maritieme ambachten, visroken, portretschilderen, hapjes, muziek en nog veel meer. Komen dus!

Houtloods
Deze nieuwe schuur is zo goed als klaar. De eikenhouten planken zijn er al opgeslagen. Geweldige goede samenwerking tussen de kogge- en botteriken!

Visby
In 2025, begin juni, worden de Internationale Hanzedagen gehouden in Visby op het Zweedse eiland Gotland in de Oostzee. Het zou fantastisch zijn als onze Kogge daar ook bij aanwezig kan zijn. Een werkgroep is bezig om dat voor te bereiden. Het kan wel een reis van zeven weken worden. En dan gaat het over vele actiepunten zoals: geld, bemanningsleden,  en tussenstops om van bemanning te wisselen enz. Begin juni dit jaar wordt bekend gemaakt of deze langste reis ooit, wat zeemijlen betreft, doorgaat. Zou heel mooi zijn!

door Volcmar.