Aan de Lichtjestocht deelnemende kinderen met lampions
Aan de Lichtjestocht deelnemende kinderen met lampions (foto: aangeleverd)

Grote opkomst bij tweede Lichtjestocht met acht kerken in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Albert-Jan Regterschot)  
KAMPEN - Ruim 150 kinderen deden zaterdagavond mee aan een lichtjestocht door de Kamper binnenstad. Acht kerken uit Kampen en IJsselmuiden gaven daarmee aandacht aan Jezus Christus als het Licht van de wereld en als tegenwicht tegen de sfeer van duisternis die rond Halloween hangt.

Een lint van fonkelende lichtjes trok over de Oudestraat richting de sfeervol verlichte Bovenkerk. Terwijl de schemering de lucht kleurde, liepen kinderen met eigengemaakte lampionnen langs zes kerkelijke locaties. Doordat ook veel ouders meeliepen, werd de stoet in tweeën gesplitst. Zo trokken er tussen half zeven en acht uur ’s avonds kort na elkaar twee groepen met in totaal meer dan 250 mensen door de stad.

De optocht werd georganiseerd vanaf De Haven aan het Van Heutszplein en liep via ’Viva la Vida’ aan de Oudestraat dwars door de Bovenkerk. In het koor van dit historische gebouw werd muziek gemaakt. Daarna ging de groep, die met ouders erbij zo’n 250 mensen telde, naar het Leger des Heils aan de Boven Nieuwstraat. Voor kinderen en de ouders was daar iets te drinken met wat lekkers erbij.


Muziek
Verderop in dezelfde straat stonden de deuren van de Vrije Evangelische Gemeente open. Daar klonk vrolijke muziek en kregen alle kinderen een mandarijn. Vervolgens werd in de hal van de Broederkerk een filmpje vertoond waarna de groep via de historische doorgang naar de Botermarkt verder trok. Het laatste kerkgebouw op de route was de Christelijke Gereformeerde Eben-Haëzerkerk aan de Buiten Nieuwstraat. De route eindigde vervolgens weer bij De Haven.
Daar hadden eerder op de dag zo’n 80 kinderen lampionnen in elkaar geknutseld. De hele dag was het bij De Haven een komen en gaan. Behalve lampionnen maken konden er ook spelletjes worden gedaan. Ook was er voor de kinderen en belangstellenden iets te drinken. Binnen en buiten in een grote tent werden de hele dag pannenkoeken gebakken. Bij andere kerkelijke locaties, zoals in de Schalmei, het kerkgebouw van de Baptistengemeente, en bij Vida werden eerder al lampionnen gemaakt ter voorbereiding op de achteraf gezien geslaagde Lichtjestocht.

HelloLight
Beide activiteiten vielen onder HelloLight, een landelijk initiatief om positieve aandacht te geven aan Christus als het Licht van de wereld. Het was dit jaar de tweede keer dat de Lichtjestocht werd georganiseerd. Vorig jaar namen vier kerkelijke gemeenten deel, dit jaar maar liefst acht. Omdat de locaties van twee van deze kerken buiten de route lagen, werden enkel de zes gebouwen in de binnenstad bezocht.
In Kampen en IJsselmuiden deden de volgende kerken mee aan het initiatief van HelloLight: Baptistengemeente, Hervormde Broederkerk, Christelijke Gereformeerde Eben Haezerkerk, Hersteld Hervormde gemeente IJsselmuiden-Grafhorst, Leger des Heils, de Poortkerk van de Gereformeerde Gemeente, Vida en de Vrije Evangelische Gemeente.

Dit nieuws wordt u gebracht door Huib Strengers.


De Lichtjestocht voerde onder andere langs de Bovenkerk (foto: aangeleverd)

..

Maarten van Gemert