Maurits Luth en Jan Quintus Zwart aan de koffietafel van Op Adem in de Bovenkerk
Maurits Luth en Jan Quintus Zwart aan de koffietafel van Op Adem in de Bovenkerk (foto: Maarten van Gemert)

Stadspastoraat in oprichting

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – In de Bovenkerk is een nieuw pastoraal initiatief gestart onder de naam Op Adem. Het stadspastoraat in oprichting wordt gevormd door een groep van momenteel twaalf pastores uit diverse Kamper kerken. Gezamenlijk willen zij een luisterend oor bieden aan Kampenaren en bezoekers van de stad. Op donderdag- en vrijdagmiddag staat de koffie en thee klaar in de Bovenkerk als stadskerk.

De Bovenkerk wordt dè Kamper stadskerk waar nu al wekelijks gebeden wordt voor de stad Kampen, haar inwoners, haar bezoekers, haar bestuurders en haar ondernemers. Aan deze laatste doelgroep had Maurits Luth zelf nog niet gedacht, geeft hij eerlijk en glimlachend toe. Zo inspireren ook de pastores onderling elkaar met hun gebeden. Luth coördineert het stadspastoraat in oprichting en wordt daarbij hartelijk ondersteund door Jan Quintus Zwart, manager van de Bovenkerk.

Waaier aan kerken
Bij het pastorale team van Op Adem hebben zich voorgangers gevoegd uit Kamper kerken die aangesloten zijn bij de PKN maar ook bijvoorbeeld Bram Beute (GKv) en Roel Venderbos (NGK). Luth zelf is voorganger van de Baptistengemeente. Hij kwam eerder in het nieuws toen hij het grondig onderhoud initieerde van de grafstenen op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden. In september werd hij bevestigd in de Bovenkerk in bijzijn van diverse collegavoorgangers. Daarmee sorteerde hij al voor op het gezamenlijk optrekken van de Kamper kerken die uiteindelijk voor dezelfde God gaan.
Alle kerken in Kampen zijn uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het stadspastoraat Op Adem maar niet alle hebben gereageerd. Dit initiatief staat los van de samenwerking binnen ’Kerken in Kampen’ (KiK).

Gebeden en diensten
Vanuit KiK worden al jaren de middagpauzediensten georganiseerd tijdens de zomer. In de Bovenkerk gaat dan afwisselend een dominee voor uit de groep van twaalf voorgangers, als ware het de twaalf leerlingen van Jezus. Tot begin september is er elke donderdag van half één tot één uur een middagpauzedienst waarbij Kampenaren èn toeristen van harte welkom zijn.
Kort voordat de coronacrisis werd afgekondigd, startte het ochtendgebed in de Bovenkerk op woensdagmorgen. Uit dezelfde groep pastores gaat afwisselend iemand voor tijdens een korte dienst tussen half negen en negen uur. In de kantlijn tekent Luth aan dat er dan niet gepreekt wordt om niet onnodig de verschillen tussen de kerken op te roepen.

Luisterend oor
Op Adem draait voorlopig een half jaar op proef en gaat in september officieel van start. Vanaf 25 juni is er al tijdens de bezichtigingstijden van de Bovenkerk een pastor aanwezig voor een gesprek waarbij de koffie en thee klaar staat. Elke donderdag en vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur biedt het stadspastoraat een luisterend oor en eventueel een aanzet tot pastorale hulp. Dit initiatief is geen vervanging van de pastorale zorg die de kerkgemeenten zelf bieden.
Mocht de drempel van de Bovenkerk toch te hoog blijken, dan wordt naar een andere locatie gezocht. Jan Quintus Zwart heet Op Adem van harte welkom in de Bovenkerk. Kerkenbreed heet hij initiatieven welkom in de ”kathedraal van het volk’, zoals hij de Bovenkerk graag ziet. „Er borrelen diverse ideeën en nieuwe ideeën zijn altijd welkom”, vertelt Zwart, die de initiatieven en het stadspastoraat Op Adem de ruimte geeft om te laten groeien en wortel te laten schieten. Geleid door de Heilige Geest.


Jan Quintus Zwart en Maurits Luth heten iedereen welkom in de Bovenkerk (foto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 17 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00