Niels Jeurink draagt het Voedselbos in het Kamper Stadspark een warm hart toe
Niels Jeurink draagt het Voedselbos in het Kamper Stadspark een warm hart toe (foto: Maarten van Gemert)

”Kamper coalitie” bij Provinciale Staten – Niels Jeurink (GroenLinks): duurzaamheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Overijssel hebben we eerder kort de kandidaten uit gemeente Kampen voorgesteld. Burgemeester Sander de Rouwe ziet een mooie ”Kamper coalitie” voor zich binnen de Provinciale Staten van Overijssel. Hieronder stellen we Joeri Pool nader voor die namens de PVV hoopt te mogen blijven zitten op het provinciale pluche.

Elf Kamper kandidaten aan de verkiezingen van de Provinciale Staten van Overijssel staan in de top tien op de lijst van hun partij. In dit eerdere overzicht staan zij allen vermeld plus de Kamper politici, of anderszins betrokkenen, op een onverkiesbare plaats.
Het bestuursorgaan, gezeteld in het Provinciehuis te Zwolle, heeft 46 Statenleden en 47 zetels. Die zijn op dit moment verdeeld over veertien partijen. In 2023 doen aan de verkiezingen negentien partijen mee. Het bestuursorgaan, gezeteld in het Provinciehuis te Zwolle, heeft 46 Statenleden en 47 zetels. Die zijn op dit moment verdeeld over veertien partijen. In 2023 doen aan de verkiezingen negentien partijen mee. De vierde daarvan, die we in omgekeerde volgorde aan u voorstellen op deze plaats, is GroenLinks. Niels Jeurink kandideert voor deze partij bij de Provinciale Staten van Overijssel. Samen met zijn partij gaat hij voor duurzaamheid, op meerdere terreinen.

Politiek
Mocht GroenLinks een zetel winnen in de Provinciale Staten van Overijssel, dan neemt Niels Jeurink (57) plaats op dat pluche. De provincie is nieuw terrein voor de Kamper ecoloog maar de politiek geenszins. In 2013 trad hij aan als commissielid en een jaar later nam hij namens GroenLinks zitting in de gemeenteraad. Sinds vorig jaar is hij weer commissielid.
De provincie, waarin hij al een halfjaar volop meedraait, zou een nieuwe uitdaging zijn voor hem. Zijn speerpunten zouden dan het afremmen zijn van de afbreuk aan biodiversiteit, het bouwen van voldoende en betaalbare huur- en koopwoningen, een duurzame energietransitie en niet te vergeten het Kamper lijntje.

Ecoloog
Geboren in Emmen kwam Jeurink, getrouwd en twee dochters, in 1995 voor werk naar Kampen. Inmiddels werkt hij al jaren bij een groot adviesbureau in Deventer. Bij de Natuurvereniging IJsseldelta is hij actief binnen de plantenwerkgroep. Jeurink stemde altijd al GroenLinks dus om binnen die partij actief te worden, sprak voor zich.
Volgens hem ”zitten de boeren op alle manieren klem”. De PAS-melders zouden gelegaliseerd moeten worden als er voldoende ruimte is. Dat is een strikte voorwaarde en die ruimte moet dan worden gedeeld met andere belangrijke ’stikstofproducenten’ als de woningbouw en de energietransitie. Rond Natura2000-gebieden moet wel een buffer komen.

Duurzaamheid
In het verkiezingsprogramma van GroenLinks valt veelvuldig de term duurzaamheid. Op het gebied van wonen, begroten, financieren, landbouw, energie, informatievoorziening, voorzieningen, werken, toerisme en projecten. De partij vraagt ”natuur en duurzaamheid te kiezen als uitgangspunten voor ons denken en handelen”.
Jeurink gaat specifiek voor een zuinigere omgang met biodiversiteit, verbetering van kwaliteit van onze natuurgebieden, het oplossen van verdroging en het terugdringen van de stikstofdepositie. De groene politicus is benieuwd of hij van de kiezers de overstap mag maken naar de provincie. Om van daaruit Overijssel mooier, groener en schoner te maken.


„De schop de grond in voor een mooier, groener en schoner Overijssel!” (foto: Maarten van Gemert)

...