Wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan met de bomen.
Wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan met de bomen. Foto: Tennekes

Bewoners Parkstaete woest over totstandkoming bouwplan Kennedylaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG - “Niet of nauwelijks betrokken bij de ontwikkeling van het bouwplan, niet gekeken naar de belangen van omwonenden en aantasting van de woonomgeving. En bovenal een onbetrouwbare overheid die zonder communicatie de kap van 32 bomen doorzet tegen eerdere beloften in.” Deze lijst aan klachten legden enkele bewoners van wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan dinsdag op tafel bij de Raad van State. Met daarbij het verzoek om het nieuwe bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor woningbouw op de plek van de voormalige bibliotheek te schorsen.

Zonder schorsing kan er een onomkeerbare situatie ontstaan, aldus omwonende Jan van Olst. Hij doelt daarbij op de bomenkap waarvoor al vergunning is verleend. Projectontwikkelaar Bpd Ontwikkeling wil snel aan de slag. Ook al is door de bezwaren van de bewoners van Parkstaete nog allerminst zeker of het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning het uiteindelijk redden bij de rechters van de Raad van State. Het eindoordeel daarover komt niet eerder dan in de loop van volgend jaar.

De bewoners van Parkstaete zeggen niet tegen de bouw van woningen op de plek van de bibliotheek te zijn. “Een vrij uitzicht is geen recht. Behoefte aan woningbouw begrijp ik”, zegt Van Olst. Maar de manier waarop het bouwplan voor 52 appartementen tot stand is gekomen, bevalt hem en de andere bezwaarmakers niet. De wettelijk verplichte participatie van omwonenden bij de planvorming is bij dit plan zeer gebrekkig geweest. Woordvoerders van de gemeente erkennen dat overigens ook. “We hebben belangrijke lessen geleerd.”

Verder komt het nieuwe complex te dicht bij Parkstaete te staan, zeggen de bezwaarmakers. Met als gevolg aantasting van de privacy en andere overlast. “Op onze loggia zitten we straks te koop”, aldus Van Olst. De afstand tussen beide complexen zal ongeveer 30 meter zijn. Volgens woordvoerders van de gemeente is dat acceptabel in een stedelijke omgeving. De balconwanden in het nieuwe complex uitvoeren met matglas om minder inkijk te krijgen, laat de gemeente over aan de keuze van de projectontwikkelaar.

Voor de bewoners van Parkstaete vormt het bouwplan ook een aantasting van de groene omgeving. “Woningbouw is geen enkel bezwaar. Maar het opofferen van de parkachtige omgeving wel”, zegt een van hen. De gemeente heeft vergunning verleend voor de kap van 32 bomen in het plangebied. Na de bouw moeten er 13 worden teruggezet.

Eerder nog beloofde de gemeente om bomen te behouden. Later kwam er totaal onverwacht het plan om toch alle bomen te kappen. “Ons is nadrukkelijk beloofd om bomen te behouden”, zegt Van Olst. “Dit is een onbetrouwbare overheid.”

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat wethouder Jan Peter van der Sluis tijdens een raadscommissie wel toezegde zich in te spannen voor overleg met de omwonenden. Daar was blijkbaar niets van terechtgekomen. “Het is leuk dat hij dit gezegd heeft”, stelt de voorzitter van de Raad van State. “Maar er is niet gecommuniceerd met de bewoners en intussen ligt er een kapvergunning voor 32 bomen.”

De Raad kan die vergunning schorsen. Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren vanwege gebrekkige communicatie met omwonenden. Participatie van omwonenden bij bouwplannen is wel wettelijk verplicht. Maar de Raad vindt het al snel goed als omwonenden in enige mate bij plannen zijn betrokken. Dat wordt volgens de raadsvoorzitter anders als de nieuwe Omgevingswet van kracht wordt. Dan krijgen omwonenden een zwaarder wegende rol.

De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan met de bomen.
Wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan met de bomen.