Afbeelding
archiefbeeld

Plantenexcursies naar Zalkerwaard en Friesland

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Woensdagavond 10 mei leidt Niels Jeurink een plantenexcursie in de Zalkerwaard, een gebied dat ligt tussen het Zalkerbos en de IJssel bij het Zalkerveer. Hier zijn in 2015/2016 diverse inrichtingsmaatregelen uitgevoerd om de schade te compenseren van de ‘zomerbedverlaging’ in de IJssel.

Die verlaging van de rivierbodem tussen Molenbrug en Eilandbrug was één van de maatregelen in het ‘Ruimte voor de Rivier’-programma. Stroomopwaarts langs de IJssel leidde dat tot verdroging en daarmee samenhangende aantasting van kievitsbloemhooiland in Scherenwelle, hardhoutooibos en ook stroomdalgrasland. Omdat te compenseren is onder meer in de Zalkerwaard de toplaag van de bodem nauwkeurig afgeplagd, rekening houdend met het reliëf. In het grasland zijn namelijk kleinere en grotere hoogteverschillen doordat zand door de rivier is afgezet tot een soort boogvormige zandruggen. Dat wordt een kronkelwaard genoemd en is hier heel goed zichtbaar.

Er wordt gewandeld door het grasland op de kalkrijke, zandige bodem. ‘Stroomdalgrasland’ wordt het genoemd, met een reeks aan bijzondere plantensoorten. Tijdens de excursie is de verwachting dat er een haal aantal daarvan worden gezien. 

Vertrek om 19:00 uur bij het gemeentehuis, Burgemeester Berghuisplein 1 Kampen. Wie mee wil moet zich uiterlijk dinsdag 9 mei opgeven bij Niels Jeurink via niels.jeurink@gmail.com.

Plantenexcursie naar Workum en Stoenckherne 
Op zaterdag 13 mei staat een bezoek aan de IJsselmeerkust tussen Workum en Hindeloopen op het programma. Hier liggen natuurgebieden als Stoenckherne en de Warkumerbûtenwaard. Diverse bijzondere plantensoorten komen hier voor, denk aan de spindotterbloem, een bijzondere ondersoort van de dotterbloem die is aangepast aan wisselende waterstanden. En die dus ook alleen worden aangetroffen op plekken in het zoetwatergetijdengebied bij Rotterdam, het Lauwersmeer en op een aantal plekken langs het IJsselmeergebied. 

De excursie duurt de hele dag. Vertrek 9.30 uur bij het gemeentehuis, Burgemeester Berghuisplein 1 Kampen. Opgeven uiterlijk donderdag 11 mei Niels Jeurink via niels.jeurink@gmail.com