Twee leerlingen houden een voordracht bij het oorlogsmonument aan de Prinsenstraat
Twee leerlingen houden een voordracht bij het oorlogsmonument aan de Prinsenstraat (foto: Maarten van Gemert)

Scholen adopteren Kamper oorlogsmonumenten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – De jaarlijkse overdracht van Kamper oorlogsmonumenten door Kamper scholen heeft gisteren plaatsgevonden, op de Kamper Bevrijdingsdag. Klassen of scholen adopteren ieder jaar één van de vier oorlogsmonumenten. Die onderhouden zij dan en in de lessen wordt aandacht besteed aan de achtergrond. Bij het algemeen oorlogsmonument aan De la Sablonièrekade werd ook een voorproefje gegeven op het project ’Struikelstenen in muziek’.

Traditiegetrouw vindt de overdracht plaats op maandag 17 april, de dag dat Kampen bevrijd werd. De Tweede Wereldoorlog eindigde voor Kampen enkele weken voordat geheel Nederland bevrijd was. Bij elk van de vier Kamper monumenten verzamelden zich leerlingen, leerkrachten, genodigden en belangstellenden. De adoptiescholen handelden hun eigen programma af waaronder het leggen van bloemen door de kinderen, twee minuten stilte, vlag hijsen en het zingen van het Wilhelmus. Ook leden van het 4 mei comité Kampen en de Stichting Veteranen Kampen gaven acte de prèsence. Wethouder Jan Peter van der Sluis was aanwezig bij de overdracht in de Prinsenstraat.

Oorlogsmonumenten
In de Prinsenstraat zijn twee gedenkstenen te vinden ter herinnering aan enkele op die plek in 1944 gefusilleerde inwoners van Kampen. Deze is overgedragen door de Dirk van Dijkschool aan de Engelenbergschool. Bij de voormalige synagoge aan de IJsselkade hangt een grote gedenksteen ter herinnering aan de weggevoerde en omgekomen Joodse stadsgenoten. Wethouder Bernard van den Belt zag hoe deze overgaat van de Dr. Schaepmanschool naar de Marnixschool.
Het Indiëmonument in het Stadspark, ter herinnering aan de in Nederlands-Indië gesneuvelde Kamper militairen, was geadopteerd door het Ichthus College en is overgedragen aan basisschool De Wegwijzer. Wethouder Richard Boddeus was hierbij aanwezig. Het algemene oorlogsmonument aan De la Sablonièrekade is geadopteerd door basisschool De Morgenster. In aanwezigheid van wethouder Bas Wonink is deze overgedragen van groep 6 naar groep 7.

Luchtalarm
Alvorens bloemen te leggen, twee minuten stilte te houden en het Wilhelmus te zingen, werden in de Prinsenstraat verhalen en gedichten over oorlogsleed en vrede voorgedragen. Leerlingen bleken zich goed verdiept te hebben in de materie. Floris Hulsebos en Jonah Bakker lieten met muziek uit mobieltje en luidsprekertje hun lied horen dat ze ’s avonds op het podium in de Stadsgehoorzaal zouden zingen.
Seerah (11 jaar, groep 7, Engelenbergschool) vertelde een zelfgeschreven verhaal: ’s nachts klonk plots het luchtalarm en de volgende dag ziet ze volop Duitse vlaggen en militairen in de straat. Ze valt flauw en komt weer bij, opgesloten in een kast. De hoofdpersoon blijkt een Jodin te zijn waarmee een confronterende wisseling van perspectief in het verhaal plaats vindt.

Adoptieproject
Het gebeuren vloeit voort uit het project ’Adopteer een monument’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De lokale oorlogsgeschiedenis gaat zo meer leven voor leerlingen. Ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis. Van der Sluis sloot aan met de vraag wie nog iemand kent die de oorlog meegemaakt heeft. Enkele leerlingen staken hun hand op en dat aantal wordt alras kleiner. De wethouder deed dan ook een oproep aan alle leerlingen om het verhaal door te vertellen. Zoals ook, in Kampen maar ook op diverse plekken in de Kamper kernen, het verhaal voort wordt verteld door de Kamper oorlogsmonumenten.


“Doet oorlog zeer” brengen Floris en Jonah ten gehore (foto: Maarten van Gemert)

...