De Brug

Zaterdag, 30 mei 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Wanneer heb je een probleem met je raambedieningsmechanisme?

Wanneer heb je een probleem met je raambedieningsmechanisme?
Redactie: Zakelijke redactie

In de nieuwe auto’s die op de markt worden geïntroduceerd door de producten zie je eigenlijk alleen nog maar elektrische ramen. Oudere modellen hebben juist een mechanische bediening, dus dan moet je met de hand de raam omhoog of omlaag draaien. Bij de moderne auto’s is dit dus niet meer nodig. In plaats daarvan hoef je maar op een knopje te drukken en het raam gaat langzaam omhoog of omlaag. Natuurlijk een stuk makkelijker, maar het kan tevens problemen opleveren.

Allereerst is het goed om te weten hoe een raam van een auto überhaupt open gaat. Dit komt namelijk doordat het raam in principe op een x-scharnier staat. Als het raam gesloten is dan staat de scharnier in de x-vorm. Is het raam juist helemaal open? Dan is de x verdwenen en is het in plaats daarvan een horizontale streep. Met andere woorden, hoe verder het raam geopend is, hoe platter het scharnier is. Dit werkt zowel bij een elektrisch als bij een mechanisch raam precies hetzelfde. Natuurlijk zit er wel een verschil tussen de twee opties, want bij een elektrisch raam heeft een motortje het handwerk overgenomen.

Natuurlijk kun je bij een raam dat elektrisch geopend wordt wel wat issues krijgen. Het zou zo kunnen zijn dat het raam niet meer open of dicht wil. Dit kan een aantal verschillende redenen hebben. Een oorzaak van dit probleem kan zijn dat het motortje kapot is gegaan. Ook zou het probleem bij de schakelaar die de motor aanstuurt kunnen liggen. Zo nu en dan kunnen dergelijke problemen nog verholpen worden met een reparatie, maar soms is het nodig om nieuwe onderdelen of een heel nieuw mechanisme aan te schaffen.

Als je raam niet meer open gaat dan is het hoe dan ook verstandig om bij een monteur langs te gaan. Deze specialist kan voor je uitzoeken wat precies kapot is en wat dus vervangen moet worden. Hierna kun je in principe zelf de onderdelen kopen, wat onder meer mogelijk is bij besteonderdelen.nl. Dit zal ervoor zorgen dat de reparatie sowieso goedkoper is, al moet je de monteur wel betalen voor het vervangen van de onderdelen.