De Brug

Maandag, 1 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

MFE en Mookus vieren nieuwe lokatie fysiopraktijk

MFE en Mookus vieren nieuwe lokatie fysiopraktijkMFE en Mookus vieren nieuwe lokatie fysiopraktijkMFE en Mookus vieren nieuwe lokatie fysiopraktijk
Redactie: Christiaan Schutte
(door Maarten van Gemert)

De Noorderkerk is weer volop in gebruik. Nadat de Hervormde Gemeente Kampen het kerkgebouw aan de Noordweg had afgestoten, heeft Patrick Mookus er nu zijn fysiopraktijk in gevestigd. Aan de buitenkant is er weinig van te zien maar meteen bij binnenkomst is de transformatie overduidelijk. De Mobiele Felicitatie Eenheid rukte uit om samen met Patrick en zijn vrouw Mariska de bijzondere locatie te vieren.

Als begin van een lang proces van herbezinning op gebouwen en voorgangers, besloot de Hervormde Gemeente Kampen in 2014 de Noorderkerk te sluiten. Patrick Mookus was met zijn fysiopraktijk gevestigd op de hoek van de Noordweg met de Siriusweg en keek rond naar een ruimere lokatie. In zijn praktijk was en is ook PowerSlim gevestigd, de voeding- en dieetpraktijk van zijn vrouw. Dat werd krap aan de Siriusweg.

Kerkelijk centrum het Noorderlicht, op de hoek van de Balkstraat tegenover de Noorderkerk, ging ook in de verkoop. Dat is echter een gespiegeld gebouw met dezelfde ruimte.

De makelaar suggereerde de in de verkoop gezette Noorderkerk en zo begon het balletje te rollen. Dat resulteerde uiteindelijk in een compleet herinrichting van de Noorderkerk. Patrick heeft de verbouwing van het latent monumentale gebouw met respect voor de eerdere kerkfunctie uitgevoerd. Er is goed contact geweest met de laatste voorganger, dominee Wilbert Dekker, die uiteindelijk naar de Westerkerk is gegaan. Tijdens het bezoek van de Mobiele Felicitatie Eenheid stonden de deuren wagenwijd open en kon iedereen een kijkje nemen, zoals al eerder tijdens de Open Dag.

Open Dag

Per 5 februari zijn Patrick en Mariska officieel gestart op de nieuwe locatie. Op 16 maart werd een Open Dag georganiseerd, die goed bezocht werd. In een interview met RTV IJsselmond vertelde de laatste koster, Joop van ’t Ende, de verbouwing zeer geslaagd te vinden. Het gebouw is nog steeds herkenbaar als kerk en mooi opnieuw ingericht. Mookus Fysiotherapie heeft aan de Slagersweg 2a de beschikking over vier behandelkamers en een grote oefenzaal. Mariska heeft voor PowerSlim haar eigen ruimte op de eerste verdieping, waar ook een personeelskamer en vergaderzaal gerealiseerd zijn.

In uitgebreide gesprekken met RTV IJsselmond vertelt Patrick over het hergebruik van met name de kerkbanken in het interieur van de vergaderzaal. Aan de MFE en diens aanvoerder Geert Meijering vertelde Patrick voort te willen borduren op de toegepaste duurzaamheid maar dat moet zich nog uitkristalliseren. Zoals op de Open Dag, klonken ook tijdens het bezoek van de MFE lovende geluiden over de ’nieuwe’ Noorderkerk. In de wachtkamer klonken reacties als ”machtig mooi” en ”hij verdient het”.

Brunnepe

Patrick, nagevolgd door Mariska, blijkt zijn hart verpand te hebben aan Brunnepe. Toen Kamper Nieuws in juli 2018 als eerste het nieuws naar buiten bracht over de verhuisplannen van Mookus en de ’redding’ van de Noorderkerk, gaf Patrick al aan het gebouw ook voor de wijk te willen behouden en beschikbaar te stellen. In 2000 kwamen Patrick en Mariska vanuit Harderwijk naar Kampen en begonnen in de oude praktijk van Harry Koopman aan de Julianastraat. Sindsdien heeft hij de wijk niet verlaten en zette eerst zijn praktijk in 2007 voort aan de Siriusweg.

Van huis uit is Patrick bedrijfsfysiotherapeut en hij voert ook opdrachten uit buiten zijn praktijk, zoals Mariska naast PowerSlim nog bij Isala werkt. Na de geslaagde doorstart van de Noorderkerk dienen de volgende feestjes zich alweer aan. Patrick, geboren in Rotterdam, krijgt Abraham in zicht en in juni is het 25 jaar geleden dat hij zijn fysiodiploma behaalde.

Samen met zijn vrouw blijft hij werken aan een vitaal en gezonde levensstijl in Brunnepe en daarbuiten. Afgelopen donderdag rukte de MFE uit om daarop te toosten aan een zonovergoten cocktailbar voor de deur. Ondernemers die ook iets te vieren hebben, kunnen zich opgeven voor een bezoek van de Mobiele Felicitatie Eenheid via de website https://BedrijveninKampen.nl/nl/mfe. Laat ons samen toosten!