De Brug

Zaterdag, 30 mei 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Is uw schoorsteen klaar voor de aankomende winter?

Is uw schoorsteen klaar voor de aankomende winter?
Redactie: Nick de Vries

Nu de herfst officieel begonnen is en de dagen kouder gaan worden, steken veel mensen hun open haarden of houtkachels weer aan. Schoorsteenveegbedrijf J. Schinkel en Zn. maakt daarom verschillende schoorstenen in de regio klaar voor het najaar. Het is namelijk heel belangrijk dat iedere schoorsteen éénmaal per jaar geveegd wordt om brand te voorkomen.

Volgens schoorsteenveger Eric Schinkel is de kans namelijk aanwezig dat door het stoken zich onverbrande houtdeeltjes gaan ophopen. ‘’Dit kan gebeuren door onvolledige verbranding of door het stoken van nat hout. Er hoeft in dat geval maar een vonkje naar boven te springen om een schoorsteenbrand te veroorzaken’’, vertelt Schinkel, die zelf al 29 jaar aan de vrijwillige brandweer verbonden is. ‘’Het is natuurlijk beter om op tijd onderhoud uit te voeren. Ons visitekaartje, is ons werk. Ons klantenbestand groeit nog iedere dag; dat is een goed teken.’’

Om een schoorsteenbrand te voorkomen, is het belangrijk om tijdig uw schoorsteen of palletkachel te laten vegen. Ook het stoken met goed droog, onbehandeld hout verkleind de kans op een brand aanzienlijk. ‘’Bij voorkeur moet dit hout bij de mensen buiten worden gedroogd op een plaats waar voldoende overstek is en het hout de grond niet raakt’’, zegt Schinkel. De schoorsteenveger adviseert om blokken eiken-, beuken- of essenhout van ongeveer 25 centimeter te gebruiken. ‘’Deze houtsoorten zijn, gekloofd en wel, bij ons te koop. Het volledige aanbod is te vinden op www.jschinkelenzn.nl. Mensen die graag meer informatie over onze diensten willen, mogen gerust eens bellen naar 06-51193202‘’, besluit Schinkel.