De Brug

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Instagramwaardige plekjes in Kampen

Instagramwaardige plekjes in Kampen
Redactie: onbekend

Het contrast tussen jeugd en ouderen is altijd groot geweest, maar wellicht nog nooit zo groot als nu. Zeker kijkend naar hoe de verschillende generaties alle informatie inwinnen, verwerken, opslaan en delen. Eén ding blijft hetzelfde: iedereen heeft oog voor mooie plekjes. Kampen heeft er daar veel van. Hadden we het vroeger over 'pittoreske' plekken voor aardige 'kiekjes', nu is het vooral belangrijk dat deze plekjes 'instagramwaardig' zijn, oftewel een mooi plaatje vormen voor een foto op Instagram.

Modellensessie in de Tabaksfabriek

De mooie dubbele deuren, de vooroorlogse machines, de segmentbogen, de hijsbalk, de balkenplafonds en alle fraaie details in de pakhuizen van Tabaksfabriek De Olifant zouden zomaar dienst kunnen doen als decor voor een instagramsessie voor fotomodellen. De moderne kleding steekt af tegen de industriële omgeving en dat heeft een mooi effect op foto's. Dat jongeren anno 2020 niet meer zoveel roken maakt het contrast nog interessanter.

Heavy Metal: De Stadsbrug

De Stadsbrug van Kampen, met op de achtergrond de stad zelf, is dan weer een 'outdoor' voorbeeld van een ideale Insta-plek. Vooral bij mistig weer vormt de metalen constructie een spookachtig geheel. Ook hier weer springt het contrast in het oog.

Fotograferen met risico's

Poseren op het hoogste punt van een stad is populair. Om Kampen van bovenaf te fotograferen moeten alle 163 traptreden van dit 65 meter hoge monument genomen worden. Het nemen van selfies vanaf grote hoogte is echter niet geheel zonder risico. Er zijn diverse incidenten in het nieuws gekomen over ongevallen tijdens het nemen van een selfie. Voorzichtigheid is dus geboden, want dat via een zorgvergelijker een betaalbare zorgverzekering is afgesloten, maakt nog niet dat men er graag een beroep op doet.

Middeleeuwse taferelen

Wie een voorliefde heeft voor klassieke taferelen kan in Kampen zijn hart ophalen. Bijvoorbeeld bij Het Gothische Huis. De patriciërswoning aan de Oudestraat leent zich prima voor mysterieuze foto's dankzij de middeleeuwse uitstraling en de opvallende rode luiken voor de smalle ramen aan de voorgevel.

Ikonenmuseum

Grappig Instagram-idee: poseren in het Ikonenmuseum en dan de hashtag #icon plaatsen. Ook al hebben de huidige Instagram-iconen niets te maken met deze iconen; afbeeldingen van heiligen op uit hout vervaardigde panelen. Precies dit soort kleine botsinkjes van hedendaagse jeugd met culturele geschiedenis maken de gefotografeerde contrasten tot symbool van iets dat je als een generatiekloof zou kunnen beschouwen, maar ook zou kunnen omarmen. De interesse in mooie plekjes, of ze nu 'idyllisch' of 'instagramwaardig' genoemd worden, zal hoe dan ook altijd blijven bestaan. En dat is mooi. Het houdt de ouderen jong, en de jongeren scherp.