De Brug

Woensdag, 3 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Help ondernemend Kampen door corona!

Help ondernemend Kampen door corona!
Redactie: Zakelijke redactie

Mijn hoofd maakt op dit moment overuren. Mijn cirkel van invloed is minuscuul op de schade die het coronavirus wereldwijd aanricht. Dat verklaart de grote onmacht die ik voel. In mijn eentje krijg ik geen grip op het virus. Daarom accepteer ik noodgedwongen dat ik niet meer kan doen voor de ondernemers in Kampen, dan mijn best. Rustig blijven, helpen waar ik kan en onderzoeken waar ik wel invloed kan uitoefenen, is een stuk effectiever in deze uitzonderlijke situatie.

Ik doe deze oproep daarom recht uit mijn hart “Help de getroffen bedrijven waar je kan”!

Hoe? Dat vertel ik je graag.

Koop lokaal bij een winkelier of bedrijf in de gemeente Kampen. Boek nu al één of meer voorstellingen van de Stadsgehoorzaal. Verras je vriendin (die nu overuren maakt in de zorg), op een avondje uit. Feliciteer een jarige op afstand met een bloemetje, wijntje of cadeaubon van een Kamper ondernemer. Steun je schoonheidssalon door haar producten te bestellen, nu ze geen behandelingen kan geven. Zeg je abonnement bij je sportschool niet op en vraag niet om compensatie. Zo kan jij voor deze ondernemers het verschil maken!

Aan alle werkgevers van helden die ons land nu draaiende houden, zoals supermarkteigenaren en zorgondernemers: organiseer straks een bedank-held-feest op een van de Kamper schepen of in één van onze mooie Kamper horecagelegenheden.

De leefbaarheid van Kampen is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid! Het is aan de overheid en banken om steunmaatregelen in het leven te roepen voor ondernemers, maar het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid onze ondernemers in de lucht te houden. Help elkaar door deze tijd - die voor iedereen onwennig is – heen. Behoud onze horeca en winkels, zodat onze mooie stad leefbaar blijft. Laat de ondernemers in Kampen zien dat ze er niet alleen voor staan!

Ondernemers: Maak er het beste van!
Deze bijzondere en ingrijpende situatie vraagt veel veerkracht, creativiteit, geduld en wijsheid. Jullie worden uitgedaagd om op andere manieren voor inkomsten te zorgen. Deze situatie vraagt van iedere ondernemer om uit zijn/haar comfortzone te komen, om hulp te vragen, om nieuwe dingen te proberen.

Ga online en probeer je schade te beperken
Ook zonder webshop kun je meedoen. Sociaal media biedt een perfect platform om te blijven communiceren met je klanten. Blog, vlog en inspireer! Nu mensen thuis zitten, zijn ze beter dan ooit te bereiken. Start nu met Facebook, Instagram en WhatsApp. En onderschat de impact van onze lokale nieuwssite en krant niet met 1 miljoen lezers per maand!
Betalen? Kies voor een eenvoudige en veilige optie: stuur een betaalverzoek!

Werk op afspraak
Besluit je om uit veiligheid voor medewerkers en klanten en uit kostenoverweging de deuren te sluiten? Overweeg om op afspraak aanwezig te zijn voor klanten. En vergeet niet om deze mogelijkheid te communiceren naar je klanten.


Maak een liquiditeitsplanning
‘Cash is king’, zeker in mindere tijden. Bedenk welke verschillende scenario’s er mogelijk ontstaan bij een terugval van de omzet. Houdt daarbij rekening met wat nog geleverd gaat worden en wat je wanneer moet betalen. Welke kosten kunnen er on-hold gezet worden of misschien wel geannuleerd? Inzicht is de eerste stap op weg naar meer grip.

Cadeaubonnen
Wijs klanten erop dat ze je een hart onder de riem steken, wanneer ze nu al een cadeaubon kopen voor een aankoop op een later tijdstip. Je kunt deze eenvoudig via de post versturen.

Spar met anderen
Misschien kun jij samen met een andere ondernemer wel een nieuwe dienst in de markt zetten? Er is ook vast een creatieve buurvrouw, student of klant die wel een uur met jou wil brainstormen over nieuwe manieren om geld te verdienen. Probeer niet alles in je eentje op te lossen. Vraag hulp. Er zijn enorm veel Kampenaren die blij met jou zijn en je willen helpen.

Ik heb vertrouwen in onze krachtige samenleving, de veerkracht en saamhorigheid van Kampen. Diep respect en grote dank aan alle helden die ons land draaiende houden!

En als we straks Corona vrij zijn, denk dan aan onze winkeliers, horeca en andere getroffen bedrijven en consumeer! Samen komen we deze crisis te boven.

Alone we are strong, together we are stronger!

Jenneke Palland

Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta