<< Ga terug

Fair and Share: True Pricing

Fair and Share: True Pricing

Eerder heb ik het al eens gehad over jeans. Dat er zoveel van gemaakt worden en dat daar zo vreselijk veel water voor nodig is. Ook heb ik het al eens gehad over de prijs van de ‘normale kleding’, dat de ‘ware’ prijs echt anders is. En dat wij dat dus niet meer gewend zijn met z’n allen, die ware prijs.


Nu is er kort geleden een onderzoek gedaan door Impact Institute naar de ware prijs van de jeans. In dit onderzoek komt naar voren dat een gewone indigo blauwe, ongebleekte spijkerbroek, eigenlijk ongeveer 33 euro duurder zou moeten zijn dan het bedrag wat wij er nu voor betalen. Deze zogenaamde verborgen kosten komen bijvoorbeeld door milieukosten (geen milieuvervuiling) of sociale kosten (lonen voor arbeiders op het land, of in fabrieken). Maar de meeste verborgen kosten zitten in de productie van denimtextiel. In India vind je de grootste verwerker daarvan. Daar werken zo’n 400.000 mensen, voornamelijk vrouwen, 3 tot 5 jaar lang voor een laag loon. Dat loon krijgen ze vaak pas nadat ze hun hele arbeidscontract hebben uitgediend. Zouden zij voor een leefbaar loon werken, dan zou onze spijkerbroek 10,85 euro duurder zijn. En zou je de milieuschade er ook nog in verwerken, dan zou die broek nog eens 5,85 duurder uitvallen. De kosten voor productie en verschepen heb ik dan nog niet eens genoemd. Die komen er ook nog bovenop en ook deze kosten worden niet doorberekend in de uiteindelijke verkoopprijs.


Ik heb het al eerder gehad over deze ‘true cost gap’. Nu is hier het productieproces van de jeans tegen het licht gehouden. Wat mij betreft geldt dit voor veel meer fashion items. Dit onderzoek zet netjes op een rij wat er ontbreekt en draagt ook oplossingen aan. Een mooie voorzet om modebedrijven te stimuleren zich meer in te spannen tot het verduurzamen van hun product. In ieder geval om transparanter te worden. Het kan wat mij betreft niet snel genoeg gaan…..
Er zijn al best wat mogelijkheden om het nu al beter te doen. Je kunt bij MUD Jeans bijvoorbeeld je jeans leasen. De versleten jeans wordt weer gerecycled tot nieuwe jeans. Ook Armedangels heeft goeie, eerlijk en duurzaam gemaakte jeans. Bij Fair and Share kun je een gratis krantje halen met extra informatie hierover. Detox Denim.

Fair & Share, eerlijk en duurzaamDiane Hund van Fair & Share Kampen

Geerstraat 21, Kampen
Tel: 038-331 77 88 - info@fairandshare.nl - www.fairandshare.nl

(bron van informatie: ‘De Correspondent en Insights van ABN AMRO).Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo