<< Ga terug

Fair and Share Eerlijk en Duurzaam - Detox je jeans

Fair and Share Eerlijk en Duurzaam - Detox je jeans

Vaak heb ik het over de hoeveelheid kleding die we allemaal verzamelen in onze kasten. En gekscherend wordt er dan geroepen: Er moet maar een kast bij, want de oude kast is vol…. Hmmm.


Gelukkig zijn er al meer dan 1400 inbrengers die het anders doen. De mooiste items worden met geduld, liefde en zorg uitgezocht en bij Fair and Share in de winkel afgeleverd. Op zoek naar een nieuwe eigenaar die het vervolgens met liefde opnieuw gaat dragen.


Jeans wordt ook heel veel ingeleverd. Maar hoe zit dat eigenlijk met jeans…. In Nederland worden per jaar 15 miljoen nieuwe spijkerbroeken verkocht. En helaas moet ik je het volgende melden. Jeans is één van de meest vervuilende mode items van allemaal. De katoen die wordt gebruikt is verre van ´schoon´. Om de grote hoeveelheden katoen goed te laten groeien, worden veel schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, die de bodem en het grondwater vervuilen. Katoenboeren en katoenplukkers overlijden vaak op jonge leeftijd. Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe dat komt. Verder is er voor het maken van 1 spijkerbroek 7000 liter water nodig. Bizar veel! Omliggende meren en rivieren komen hierdoor droog te staan. Een bekend voorbeeld is het Aralmeer in Kazachstan. Dertig jaar geleden was dit, met een grootte die vergelijkbaar is met 2x Nederland, één van de grootste meren ter wereld. Doordat aanvoerende rivieren droog zijn gepompt voor de katoenindustrie, is het Aralmeer geslonken tot nog maar 10% van de oorspronkelijke omvang. Deze uitdroging wordt beschouwd als een van de grootste milieurampen van onze tijd.


Diane Hund van Fair and Share, Eerlijk en duurzaam, in KampenOm de jeans de look te geven die jij graag wilt, wordt de stof geverfd, gebleekt en gezandstraald. Stuk voor stuk processen waarbij mens en milieu wederom niet gespaard blijft.
Hierbij nodig ik jullie uit om alle jeans die je hebt, uit je kast te halen. Hoeveel zijn het er? Ik weet zeker dat er één of meer bij zijn die je nooit aan hebt. Weg ermee, maak er maar iemand anders blij mee. En vanaf nu koop je nooit meer zo maar een spijkerbroek! Maar je koopt er alleen één die echt goed zit of je koopt een duurzaam gemaakte jeans. Als je daarover meer wilt weten, help ik je graag op weg.

Geerstraat 21 Kampen.
Tel. 038-331 77 88
info@fairandshare.nl
www.fairandshare.nl

Fair & Share, eerlijk en duurzaam.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo