De Brug

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Eijgelaar Natuursteen: gedenken in natuursteen

Eijgelaar Natuursteen: gedenken in natuursteen
Redactie: BrugMedia

Nog steeds worden anno 2016 de meeste grafmonumenten gemaakt van natuursteen. Natuursteen heeft dan ook veel voordelen: het is duurzaam, onderhoudsvriendelijk, in veel kleuren verkrijgbaar, kan op verschillende manieren bewerkt worden, is op bijna alle begraafplaatsen toegestaan (soms zelfs verplicht) én biedt veel mogelijkheden om een monument een persoonlijke touche te geven. Zo kunnen diverse soorten natuursteen in elke gewenste vorm naar wens en op maat gemaakt worden: van hart, tot ovaal, tot driehoek tot vierkant…, maar kan er ook gekozen worden voor een ruw stuk natuursteen, gevormd door de natuur.
Personaliseren van natuursteen kan bijvoorbeeld door een tekst of afbeelding in natuursteen te zandstralen, graveren of hakken.


Glimmend of ruw
Als natuursteen tot glimmend toe wordt gepolijst, worden kleurnuances, aders en fossielen zichtbaarder. Ook wordt het materiaal onderhoudsvriendelijker, doordat de poriën van het materiaal meer worden gesloten. Zo kan aanslag zich minder makkelijk hechten. Andersom geldt dat met het ruwer bewerken van natuursteen de kleuren fletser en tintverschillen minder worden. Mos, algen en andere (groene) aanslag zorgen er ook voor dat het monument sneller verweerd, óf, zoals velen het interpreteren, ‘één wordt met de natuur’.

Warme groet, Riëtte Piening