De Brug

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Effectief thuiswerken

Effectief thuiswerken
Redactie: onbekend

Premier Mark Rutte heeft de oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. Nu is dat niet in alle beroepsgroepen mogelijk, maar er wordt zoveel mogelijk gehoor gegeven aan de maatregel om een verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen. Er doen veel tips en tricks rondom thuiswerken de ronde, waaruit drie gouden regels uit af te leiden zijn.

Ergonomische werkhouding

De meeste Nederlanders hebben geen arbo-proof thuiswerkomgeving. Hierdoor staat de werkhouding in een kantoor aan huis in schril contrast tot de kantooromgeving, waar meer controle op de werkhouding is. Thuis kiest men toch sneller voor een ontspannen en relaxte houding achter de laptop, op de bank of aan de eettafel. Werkgevers hebben minder goed zicht op de werkomgeving van personeel wanneer er thuisgewerkt wordt. Het is als werknemer dus belangrijk om hierin de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit begint bij het aanschaffen van een goede bureaustoel, een bijpassend bureau en de juiste hoogte van het scherm. Bij het werken op een laptop kan dit bereikt worden met een laptopstandaard, een los toetsenbord en een muis. Door in de juiste werkhouding te werken worden lichamelijke klachten voorkomen.

Strakke werkdiscipline

Bij het werken vanuit huis lopen werk en privé sneller in elkaar over. Door een aparte kantoorruimte te creëren met gezonde werkomstandigheden is het ook makkelijker om gedisciplineerd aan het werk te blijven. Er zijn geen collega's die voor afleiding zorgen, maar thuis zijn er weer andere zaken waardoor het soms lastig is om de aandacht erbij te houden. Wat helpt om gedisciplineerd te werken is door 's ochtends klusjes te doen die anders in het oog springen, zoals de afwas, was en even stofzuigen. Werknemers die zich aankleden alsof ze naar kantoor gaan, komen al direct in de juiste mindset. Werk de normale uren en plan korte pauzes in om bijvoorbeeld even met de kinderen te spelen die ook thuis zijn. Het is verleidelijk om tussendoor ook andere klussen op te pakken die al een tijdje blijven liggen, zoals de financiën of energie vergelijken. Maar bewaar dit soort dingen voor vrije tijd. Veel mensen houden dagelijks tijd over doordat ze niet hoeven te reizen waardoor er genoeg tijd is.

Effectief communiceren

Een belangrijk onderdeel van succesvol thuiswerken is de communicatie met collega's. Zo maken veel bedrijven gebruik van het intranet, e-mail en chat-apps. Vergaderingen kunnen virtueel plaatsvinden via bijvoorbeeld Zoom of Google Hangouts. Werknemers wordt aangeraden om de tijd te nemen om bekend te raken met deze programma's, zodat er effectief gecommuniceerd kan worden onderling. Het is essentieel dat de werkgever zorgt dat de IT-afdeling op de hoogte is van de communicatiecultuur op verschillende afdelingen en de juiste technische tools beschikbaar stelt. Ook privé is het belangrijk om in contact te blijven met elkaar.