De Brug

Zaterdag, 30 mei 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Benefiet voor kinderen uit Tsjernobyl

Benefiet voor kinderen uit Tsjernobyl
Deze 22 kinderen uit Wit-Rusland genieten op de dit moment van een fantastisch verblijf in Nederland. Thuis moeten ze leven met de gevolgen van de Tsjernobyl-ramp.
Redactie: Nick de Vries

Op zaterdag 12 oktober organiseren het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor en de Schola Cantorum Campensis een gezamenlijk benefiet concert in de Buitenkerk van Kampen. De opbrengst van dit optreden is bestemd voor de Zwolse Stichting Hulp Tsjernobylkinderen.

Elke twee jaar nodigt de stichting 20 kinderen uit om even op verhaal te komen in Nederland. Want de ramp met de kernreactor in Tsjernobyl in 1986 slaat nog steeds fysieke en psychische wonden. Duizenden kinderen ondervinden nu nog dagelijks de gevolgen van deze ramp: onverklaarbare genetische veranderingen, schildklier- en ademhalingsproblemen, bloedneuzen, slechte conditie en een zeer lage weerstand. Twintig kinderen stapten enige weken geleden in de bus richting Zwolle. Daar zijn ze ondergebracht bij gastgezinnen.

De voorzitter van de Kamper Kozakken, Henri Bogers was erbij toen de kinderen in Wit-Rusland werden opgehaald. “Aangrijpend!” Andere woorden heeft Henri Bogers er niet voor. “Onvoorstelbaar in wat voor een armoede en omstandigheden deze mensen moeten leven. Zonder verwarming, zonder voldoende eten, zonder vooruitzichten eigenlijk …..” Ook aangrijpend vond hij het vertrek van de kinderen. “Stel je maar eens voor, dat je je kind voor zeven weken aan relatief onbekende mensen meegeeft naar een onbekende bestemming.” Hij zegt veel bewondering te hebben voor het werk van de Stichting Hulp Tsjernobylkinderen. “En daarom ben ik blij dat we door middel van dit benefiet concert een bijdrage kunnen leveren.”

Zaterdag 12 oktober, 19.30 uur, Buitenkerk, Kampen. Toegang gratis, bij de uitgang een collecte t.b.v. het werk van de stichting Hulp Tsjernobylkinderen.