De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

'We krijgen een van de mooiste maneges van Noord-Oost Nederland'

'We krijgen een van de mooiste maneges van Noord-Oost Nederland'
Afbeelding Zeinstra en van Dijk
Foto: Zeinstra en van Dijk
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Voor Rijvereniging de Deltaruiters is een belangrijk nieuw hoofdstuk opengeslagen. Vorige week maandag zijn de werkzaamheden voor een nieuwe manege aan de Parallelweg in De Koekoek van start gegaan. Met een nieuw schitterend onderkomen is de vereniging uit IJsselmuiden vanaf februari volgend jaar klaar voor de toekomst.

Vorige week maandag is een begin gemaakt met het grondwerk. “Veen wordt afgegraven en daar komt een keiharde onderlaag voor terug. Deze werkzaamheden duren zo’n tien dagen”, vertelt voorzitter Egbert Henniphof van de Deltaruiters.

Eind vorig jaar ging eindelijk de kogel door de kerk. Toen gaf de raad het definitieve jawoord voor een verhuizing van de Deltaruiters naar de Koekoek. Tot grote opluchting van de rijvereniging uit IJsselmuiden. Vijftien jaar geleden begonnen de eerste gesprekken met de gemeente over een verhuizing van de Deltaruiters. Verschillende locaties kwamen in de picture, maar steeds waren er bezwaren. En dat bracht de vereniging in een lastig parket. “Het zit in je hoofd dat je weg moet, dus zet je het onderhoud op een laag pitje”, aldus Henniphof. De tijd begon echter steeds meer te dringen voor de Deltaruiters. De huidige locatie aan de Oosterholtseweg is verouderd. "Wat we nu hebben is niet meer geschikt voor deze tijd. We mochten al geen dressuurwedstrijden organiseren voor hogere klassen. We hebben echter in onze manege wel een heel goede wedstrijdbodem. Daardoor trokken onze wedstrijden nog redelijk wat deelnemers.”

Bij de Deltaruiters zijn ze dolblij dat alle discussie voorbij is. De club kan zich eindelijk richten op de toekomst. Straks heeft de Deltaruiters de beschikking over een prachtige accommodatie. In de manege komen twee rijbakken. Een van 71 bij 35 en een kleinere rijbak van 25 bij 50. Daarnaast komt er een kantine en een grote ruimte voor opslag. Op het dak worden 1200 zonnepanelen aangebracht.

Ook menvereniging De Kroonmenners verhuist mee naar de nieuwe locatie. Buiten wordt voor de Kroonmenners een bak van 42 bij 100 gerealiseerd. Deze buitenbak is bij grote evenementen ook te gebruiken als parkeergelegenheid. Dat brengt het aantal beschikbare parkeerplaatsen op circa 400.

Het nieuwe onderkomen van de Deltaruiters beslaat circa 1,9 hectare. Aan de Oosterholtseweg moet de vereniging het momenteel doen met 1 hectare. Met de extra ruimte kan de Deltaruiters een toekomstbestendige accommodatie neerzetten, waar hippische evenementen op allerlei niveau’s kunnen worden georganiseerd. De invulling van het plan is nog niet helemaal ingetekend. Zo is er in het plan een kleine buitenbak ingetekend, maar of dat doorgaat hangt af van de financiën. In de manege is er de mogelijkheid om verschillende stallen te creëren, maar ook daar heeft het bestuur nog geen beslissing over genomen. De bouw begint op 1 juni en wordt uitgevoerd door v.d. Heijkant uit Biddinghuizen. De oplevering staat gepland voor week 50 van dit jaar. Daarna moet het binnenwerk nog worden gerealiseerd. De aanbesteding moet nog plaatsvinden, waarbij plaatselijke ondernemers de voorkeur genieten. Op 1 februari 2020 moet de Deltaruiters de huidige accommodatie aan de Oosterholtseweg hebben verlaten. “Als alles uitkomt zoals bedacht dan krijgen we een mooie accommodatie. Een van de mooiste in Noord-Oost Nederland. Een plek waar we straks ook geheel andere wedstrijden kunnen houden dan momenteel en een manege met veel uitstraling.

Voor de verhuizing is 2,6 miljoen euro beschikbaar uit diverse bronnen. Voor de aankoop van grond was de Deltaruiters 700.000 euro kwijt. De rijvereniging is bezig met de aanvraag van een landelijke subsidie (20 procent op de kosten van nieuwbouw). Dat gaat om een bedrag van circa 550.000 euro.