De Brug

Dinsdag, 7 april 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Trefzekere Jurrian Zandbergen wil nog minimaal één jaar vlammen

Trefzekere Jurrian Zandbergen wil nog minimaal één jaar vlammen
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Voor Jurrian Zandbergen breekt een zware tijd aan. De spits van Go-Ahead Kampen liep in de voorbereiding een zware knieblessure op. Afgelopen donderdag ging hij onder het mes. Nu volgen zo’n negen zware maanden van revalideren. Ondanks zijn 33-jarige leeftijd gaat Zandbergen voor een rentree op het voetbalveld. “Ik wil niet op deze manier stoppen.”

Na een prima seizoen begon Jurrian Zandbergen vol goede moed aan een nieuw voetbaljaar. Maar op 24 augustus ging het fout in een oefenduel op Urk. “Ik wilde blokken en zette af met rechts. Vervolgens hoorde ik het knappen. Dan weet je dat het mis is”, zegt Zandbergen.

Dat bleek enige tijd later. Nadat de zwelling was afgenomen luidde de diagnose een afgescheurde kruisband en een scheur in de meniscus van de rechterknie. Afgelopen donderdag werd Zandbergen geopereerd. Van een pees uit zijn hamstring werd een alternatieve kruisband gemaakt. Daarnaast is de meniscus bijgeknipt. In 2008 liep Zandbergen een soortgelijke kruisbandblessure op in zijn linkerknie. “Dat is uiteindelijk weer helemaal goed gekomen. Straks heb ik weer twee goede knieën”, lacht Zandbergen.

De Kampenaar beseft echter dat hij in 2008 een stuk jonger was. Nu moet hij op 33-jarige leeftijd het zware revalidatieproces ingaan. Maar hij is vol vertrouwen en wil terugkeren bij Go-Ahead als voetballer. “Waarom niet? Je moet sowieso revalideren om te zorgen dat alles weer sterk wordt. Waarom zou ik het dan niet proberen? De orthopeed heeft gezegd dat de nieuwe kruisband net zo sterk wordt als een normale kruisband. En van mijn linkerknie heb ik nooit geen last meer gehad.”

De afgelopen periode was zwaar voor Zandbergen. “Het ergste is dat je niet kunt voetballen. Voetbal is voor mij een uitlaatklep. Dat valt in één keer weg.” Na de operatie moet Zandbergen twee weken rust houden. Een kwelling voor de trefzekere aanvaller. “Je kunt niets doen. Dat valt me zwaar. Je zit de hele dag alleen thuis.” Het is even doorbijten voor Zandbergen. Na de rustperiode mag hij krukken gebruiken. Na zo’n vier tot zes weken kan hij langzaam aan de slag met fysiotherapie. Zandbergen rekent op minimaal negen maanden revalidatie. “Maar ik wil goed revalideren, dat staat voorop. Het doel is om weer te gaan voetballen. Mocht blijken dat dat niet verstandig is, dan moet ik eerlijk zijn tegenover mezelf. Maar ik wil niet op deze manier stoppen. Daar wil ik alles aan doen. Of komend voetbaljaar mijn laatste seizoen wordt? Als je stopt is het definitief. Als ik straks weer met plezier voetbal en ik voel me fit, dan ga ik misschien nog wel langer door.”