De Brug

Donderdag, 4 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Topscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVV

Topscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVVTopscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVVTopscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVVTopscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVVTopscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVVTopscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVVTopscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVVTopscheidsrechter Nijhuis houdt kaarten niet op zak bij meisjeswedstrijd CSV '28-IJVV
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE – Bas Nijhuis is een scheidsrechter die de vaart in het spel houdt en niet voor elk wissewasje fluit, maar het einde van de wedstrijd tussen CSV '28 MO13-1 en IJVV MO13-2 haalt de Tukker (42) niet zonder kaarten.

Het 'tijdrekken' van Floor Westera wordt door de topscheidsrechter resoluut bestraft met geel. Het is de Bas Nijhuis-show zaterdagochtend op het hoofdveld van sportpark de Verbinding in Stadshagen, waar net iets meer ouders dan normaal staan te kijken naar de jeugdwedstrijd, die met 4-0 gewonnen wordt door de meisjes van CSV. "Ik dacht 'dat wordt een pittig potje, ik moet aan de bak' maar het is éénrichtingsverkeer tot nu toe. En een record! Ik heb dertig minuten lang niet gefloten. Deze meisjes zijn heel makkelijk", zegt Nijhuis in de rust, terwijl hij handtekeningen zet en op de foto gaat. Niet alleen met kinderen, maar ook met ouders. Nijhuis is één van Neerlands topscheidsrechters. Een dag later te zien bij de altijd beladen 'derby van het noorden' Heerenveen-Groningen, waar hij voor het eerst in lange tijd weer een eredivisiewedstrijd fluit. Vanwege knieproblemen stond hij een tijdje aan de kant en ging zijn Europese seizoen in rook op. Volgend seizoen fluit hij, als het aan hem ligt, weer in de Europa League en de Champions League.

Zaterdagochtend is het andere koek, maar voor Nijhuis is dit ook genieten. "Ik doe dit één keer in de zoveel tijd. Ik probeer elk jaar één dameswedstrijd, één jeugdwedstrijd en één G-voetbalwedstrijd te doen. Ik krijg veel verzoeken, maar je kunt niet overal naar toe", aldus Nijhuis, die stelt dat het goed is wanneer topscheidsrechters onthouden waar ze zijn begonnen. "Het betaald voetbal is zo'n afgeschermde wereld. Het is goed om ook feeling te houden met de amateurs. Als je ziet hoeveel vrijwilligers hier in de weer zijn. Alleen een beetje jammer van die grensrechter. Daar kun je niks mee... (haha)." 'Die grensrechter', Vincent de Vries, is de reden dat Nijhuis in Stadshagen is. De dochter van de journalist, bekend als biograaf van onder meer Fernando Ricksen en Verona van der Leur, voetbalt bij CSV '28 en het leek De Vries leuk om Nijhuis eens een potje te laten fluiten. Zodoende strikte hij de scheidsrechter die hij meerdere malen voor zijn werk bij Nieuwe Revu sprak.

De mediagenieke Nijhuis, die regelmatig aanschuift bij Veronica Inside, neemt ruimschoots de tijd voor alle handtekeningen- en selfiesjagers. Mocht hij gevraagd worden om maandag weer bij VI te zitten, dan zal hij zijn optreden van zaterdagochtend niet onvermeld laten. "Als ik er zit, vertel ik er zeker over. Anders een week later." Of de gele kaart dan ook ter sprake komt, is de vraag. 'De boosdoener' gaat lachend met Nijhuis op de foto, maar vindt de prent wel 'compleet onterecht'. Nijhuis quasi-onverbiddelijk: "Ik moest er tegen optreden. Dit kon niet door de beugel."