De Brug

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Therry Eenkhoorn: ‘Tijd voor een frisse wind bij KV DOS Kampen'

Therry Eenkhoorn: ‘Tijd voor een frisse wind bij KV DOS Kampen'
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Therry Eenkhoorn is aan zijn laatste weken bezig als voorzitter van Korfbalvereniging DOS Kampen/Veltman. Op 21 november neemt hij na elf jaar afscheid en wordt hij opgevolgd door Pieter Treep. “Dit is het goede moment om eruit te stappen. Ik laat het goed achter. Na elf jaar is het mooi geweest”, aldus Eenkhoorn.

Ruim elf jaar werd Eenkhoorn gepolst als voorzitter. “Mijn dochter speelde toen een klein jaartje bij DOS. Ik kende de vereniging nog niet goed. Maar toen ik iets ging doen bij de club, werd ik al gauw opgenomen in de DOS-familie”, aldus Eenkhoorn. Hij was jarenlang als waterpoloër verbonden aan Deltasteur, maar daar stopte hij mee. “Ik miste het verenigingsgvoel. Toen ben ik een keer naar een jaarvergadering gegaan van DOS. Gerhard Teune was toen nog voorzitter”, aldus Eenkhoorn. Enkele weken na deze vergadering werd Eenkhoorn benaderd voor de voorzittersfunctie. “Daar heb ik over nagedacht en vervolgens dacht ik: ‘Ik ga het proberen’. En dan hou je het elf jaar vol. Dat had ik nooit gedacht.”

Eenkhoorn vindt dat er in elf jaar veel is bereikt. “Toen ik kwam hadden we 250 leden. Nu schommelen we tussen de 350 en 375. Dat blijft nu stabiel. Ik heb de vereniging in de lift zien komen.” Het bereiken van de hoofdklasse ziet Eenkhoorn als het absolute hoogtepunt. “En dat hebben we met eigen spelers bereikt. Dat is de kracht van de club.”

In het vorige beleidsplan was de doelstelling om uit te groeien tot een stabiele overgangsklasser. Nu is het volgens Eenkhoorn zaak om dat te blijven. Daarom is in het nieuwe beleidsplan een van de speerpunten om de jeugd op een hoger plan te brengen, zodat de aansluiting met het eerste team gemakkelijker verloopt. “Onze selectieteams moeten straks minimaal in de eerste klasse spelen. Dat is een belangrijk speerpunt.” Daarom wordt ook geïnvesteerd in trainersopleidingen en trainersbegeleiding. “Je ziet dat trainers steeds jonger worden. Maar er moet wel een bepaalde gemeenschappelijke lijn zitten in de trainingen bij DOS.” Ook is er de wens dat het tweede team terugkeert naar de reserve overgangsklasse. Volgens Eenkhoorn is de overgangsklasse het plafond voor DOS. “De hoofdklasse ga je op eigen kracht niet halen. Dan moet je fuseren met Wit-Blauw, maar het is de vraag of dat wenselijk is.”

Eenkhoorn vindt het na elf jaar mooi geweest. “Dit is het goede moment om eruit te stappen. Qua organisatie staat alles goed op de rit. De commissies zijn zelfsturend binnen bepaalde kaders en er zijn korte lijntjes. De vereniging rust niet alleen op het bestuur. De commissies en de vele vrijwilligers zijn eigenlijk nog veel belangrijker. Het bestuur kan het niet alleen.”