De Brug

Donderdag, 24 september 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Teleurstelling bij ’s-Heerenbroek, zorgen voorbij voor KHC, Go-Ahead en IJVV

Teleurstelling bij ’s-Heerenbroek, zorgen voorbij voor KHC, Go-Ahead en IJVV
Foto: Tineke van 't Veer
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Het seizoen in het amateurvoetbal is voorbij. Vorige week besloot de KNVB het seizoen voor alle amateurvoetballers definitief in het slot te gooien vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Het huidige seizoen wordt als niet gespeeld beschouwd. Dat levert uiteraard winnaars en verliezers op in het Kamper voetbal. Over één ding is iedereen het echter eens. Voetbal is nu bijzaak.

Alle uitslagen van dit seizoen worden officieel weggestreept. Volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als vorig jaar september. Een beslissing die de KNVB de minste kopzorgen oplevert. Een ruime meerderheid van alle clubs heeft in het prestatievoetbal niets te maken met promotie en degradatie. Daarbij moet ook worden opgemerkt dat de KNVB altijd weerstand had gekregen, bij elke optie. Sneu is het echter wel dat als je bovenaan staat niet meer de mogelijkheid krijgt om dit te verzilveren.

’s-Heerenbroek kan daarover meepraten. De ploeg van de trainers Freddie van den Burg en Carlo Bergsma was de grote verrassing dit seizoen in het Kamper voetbal. ’s-Heerenbroek verloor in de laatst gespeelde competitiewedstrijd verrassend van VEVO, maar won toch de tweede periode. De ploeg was de trotse koploper in de vierde klasse C met een voorsprong van vijf punten op WZC Wapenveld en droomde van de derde klasse. Voorlopig blijft het bij dromen. “Sportief gezien is dit een tegenvaller. We hadden heel graag naar de derde klasse gewild. Dat was een uitdaging geweest. Nu voelt het alsof je voor Jan met de korte achternaam hebt gespeeld, want de uitslagen zijn teniet verklaard. Maar we hebben er wel heel erg ons best voor gedaan. We hebben geweldig gepresteerd, maar je moet maar kijken of dat weer lukt. Andere ploegen hebben veel meer potentieel”, aldus Van den Burg, die wel duidelijk aangeeft dat voetbal bijzaak is. “Ik verlang naar de dag dat we iedereen op het veld weer bij elkaar hebben. Dat iedereen gezond is. Dat zou voelen als een kampioenschap.”

Zorgen voorbij

Natuurlijk pakt het besluit van de KNVB ook gunstig uit voor sommige ploegen. KHC, IJVV en Go-Ahead Kampen hoeven niet meer te vrezen voor degradatie. “Het is een leuke bijkomstigheid”, zegt KHC-trainer Oosterhaar. “Het is de enige juiste beslissing. Er waren nog negen wedstrijden te spelen. In onze klasse was het zowel onderin als boven nog geen uitgemaakte zaak. Het was dan ook niet reëel geweest om de rangschikking toen we waren gestopt als eindstand te nemen. Ik begrijp heel goed dat je er anders over denkt als je bovenaan staat. Maar dit is rationeel gezien de enige juiste beslissing.” Ook trainer Marco Roelofsen van Go-Ahead Kampen spreekt van een verstandig besluit. “We stonden net boven de streep. Voor ons is dit een prima besluit. Maar als je bovenaan staat, zoals Sparta Nijkerk, dan baal je enorm. Maar met dit soort beslissingen heb je altijd winnaars en verliezers.”

IJVV zakte dit seizoen steeds verder weg, maar hoeft zich niet meer druk te maken over degradatie. “Ik had deze beslissing wel verwacht, maar je weet het natuurlijk nooit. Voor sommige clubs is het zuur, voor andere clubs niet. Voor handhaving hadden we alle zeilen moeten bijzetten. We hadden geen afmaker. Dat heeft ons zeker zeven punten gekost voor de winterstop. En dit seizoen hadden we teveel liefhebbers en te weinig winnaars. Daar red je het niet mee in de nacompetitie”, aldus IJVV-trainer Eduard Lindeboom.