De Brug

Vrijdag, 10 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Sportclubs in coronatijd: Deel 3: VV Kampen

Sportclubs in coronatijd: Deel 3: VV Kampen
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen.

‘Kleine amateurvoetbalclubs vrezen voor voortbestaan door coronacrisis’. Dit bericht dook vorige week op in de media. Kleine clubs worden hard geraakt door de coronacrisis. Voorzitter Ron Diender van VV Kampen weet er alles van. “We moeten het hebben van kantine-inkomsten. Dat geldt natuurlijk voor alle clubs, maar wij hebben er nog meer last van dat de kantine dicht is. We moeten het niet hebben van recettes”, aldus Diender.

Contributies

Toen de coronacrisis begon, gingen alle sportaccommodaties op slot. “We hebben alleen de contributies. Voor de rest hebben we geen inkomsten, maar de vaste lasten draaien gewoon door. Daarom hebben we het innen van de contributies door laten lopen.” Volgens Diender hebben enkele leden hun lidmaatschap gestorneerd.

“Dat is jammer. Het was niet ons idee om de deuren van de kantine op slot te gooien. Je kunt de club ook steunen”, aldus Diender, die er ook wel begrip voor heeft dat sommige mensen het geld gewoon nodig hebben om te overleven in deze moeilijke tijd. Ook enkele sponsors zijn door de coronacrisis gestopt bij VV Kampen.

Doelstellingen

Ron Diender is ruim twee jaar voorzitter van VV Kampen. In mei 2017 werd hij unaniem verkozen als voorzitter. “Guido Faas had er geen tijd meer voor. De vraag kwam wie het dan moest doen en toen ben ik ingestapt. Kampen is wel m’n cluppie.”

Volgens Diender is het zeker geen gemakkelijke taak. “Het is me het baantje wel. Ze kunnen hier van een mug een olifant maken. Dat krijg je als voorzitter op je bordje. Dat is wel eens lastig om mee om te gaan.” Diender had voor zichzelf twee doelstellingen bepaald. “De V weer terug op ons tenue en de jeugd terug bij ons club”, aldus Diender.

In september 2019 ging Kampen van start met kaboutervoetbal voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Een mooi moment voor Diender. “De eerste keer stonden er twintig kinderen op het veld. Toen kreeg ik tranen in de ogen. ‘We hebben het geflikt’, riepen de initiatiefnemers enthousiast. Dat vond ik prachtig.”

Stilstand

Diender ziet met lede ogen aan dat de boel al maanden stil ligt bij Kampen. “En stilstand is achteruitgang. We zouden een feestje geven voor de spelers van de eerste selectie. Dat is gecancelled. Ook wilden we de accommodatie aanpakken, maar dat is ook uitgesteld. Het waterdicht maken van de overkapping en het verbeteren van de bestrating rondom het veld. En we wilden het dak van de kantine aanpakken. Maar alles ligt stil. Dat frustreert ons en ook de leden. ‘Er gebeurt niets’, krijgen we soms te horen, maar het is allemaal overmacht. We zijn een kleine club, waar de lijntjes kort zijn. Dan merk je al snel dat her en der kleine frustraties leven.”

Per 1 juli mogen sportkantines weer open, maar door de 1,5 meter afstandsregel lijken de echte gezellige tijden in de sportkantines nog niet aan te gaan breken. Diender ziet uit naar de tijd dat de coronacrisis definitief voorbij. “Met z’n allen samen, lachen aan de bar. Dat vind ik mooi. Ik verlang er naar dat alles achter de rug is. Dat de kantine weer open gaat zonder coronaregels. Dat je met z’n allen kunt zeggen: ‘we zijn er nog in goede gezondheid’. Als het zover is, is het eerste rondje van mij.”