De Brug

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Padel moet KJLTC verdere impuls geven

Padel moet KJLTC verdere impuls geven
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Bij tennisvereniging KJLTC zijn vrijdagavond de twee padelbanen officieel geopend. Met deze banen heeft KJLTC meer te bieden op het tennispark en dat moet leiden tot meer leden en bedrijvigheid. “We hopen dat padel meer mensen naar ons trekt. Personen die anders niet zouden komen”, aldus bestuurslid Jelle Oosterhoff.

Padel is een combinatie tussen tennis en squash en wordt gespeeld op een speciale padelbaan, omheind met wanden. Deze wanden zorgen voor aantrekkelijke rally’s. Er wordt gebruikgemaakt van speciale kleinere rackets, gemaakt van fiberglas of carbon. Oosterhoff heeft zich sterk gemaakt voor de komst van padelbanen bij KJLTC. “Ja, ik heb het ge├»nitieerd en met hulp van het bestuur uitgewerkt. Ter promotie van de tennissport”, aldus Oosterhoff.

Met de padelbanen probeert KJLTC het Kamper tennispark nog aantrekkelijker te maken. De club kreeg enige jaren geleden te maken met fors teruglopende ledenaantallen. Vervolgens zette KJLTC nadrukkelijk in op jeugd, waarbij Josien Boverhof een belangrijke kracht was. Een tennisbaan werd ingeruild voor vier nieuwe kinderbanen. Het beleid bleek succesvol. KJLTC heeft een forse groei van jeugdleden weten te realiseren.

De komst van twee padelbanen is een volgende stap om de club verder uit te bouwen. “Werving of behoud van leden staat of valt met wat je als club te bieden hebt. Bij tennis heb je altijd lessen nodig en dat kost geld. Padel pak je sneller op en is toegankelijker.”

De opening werd vrijdagavond verricht door wethouder Geert Meijering, Tonny Zweers, voorzitter van Sportraad Kampen, KJLTC-voorzitter Robert Hoen en KJLTC-trainster Josien Boverhof. Zij openden de baan officieel door een wedstrijd padel tegen elkaar te spelen, de mannen tegen de vrouwen. Voorzitter Hoen ziet de padelbanen niet als ‘moneymaker’. “Maar ik ben er wel van overtuigd dat we als club wat te bieden hebben wat in deze regio zijn weerga niet kent. We hebben tien gravelbanen, twee padelbanen, vier kinderbanen en vier squashbanen. We hebben een heel mooie basis gelegd”, aldus Hoen.

Dat is ook de overtuiging van Oosterhoff. “Dit betaalt zich indirect terug. Padel is vooral populair in de groep van 20 tot en met 50 jaar. Dat zijn mensen die vooral individueel sporten en druk bezig zijn met hun gezin. Deze mensen willen we met het hele gezin graag bij ons zien.”

De voortekenen zijn goed. Deze week ging de baan officieus open. Inmiddels hebben zich al vijftien nieuwe leden aangemeld. Padel is de laatste jaren enorm in opkomst. Oosterhoff wijst op het sociale karakter van padel. “Je speelt met vier personen in een kleine ruimte en je hebt veel netto speeltijd. En je bent samen veel bezig. Met z’n vieren kun je lachen om een punt. Bij tennis is de afstand veel groter. Padel is intiemer en intenser. Dat zeg ik zonder tennis te degraderen.”

Het padel-plan is vorig jaar oktober goedgekeurd door de leden van KJLTC. De realisatie van de twee banen kost 120.000 euro. De vereniging heeft een lening afgesloten voor dit bedrag bij Stichting Waarborgfonds Sport tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief. Daarnaast doet KJLTC een beroep op een landelijke subsidiepot voor de ondersteuning van de bouw en onderhoud van sportaccommodaties.

De padelbanen hebben ieder een omvang van 10 bij 20. Speciaal is dat er is gekozen voor een Nederlandse kooi. “Je ziet veel kooien die gemaakt zijn in Spanje. De Nederlandse kooien zijn gemaakt voor Nederlandse omstandigheden. Ze zijn wel iets duurder, maar veel beter geschikt voor ons klimaat. We hebben gekozen voor kwaliteit. Dit staat voor de komende vijftien jaar. Dat is de verwachte levensduur”, aldus Oosterhoff.