De Brug

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Lenhard de Velde: ‘Het was de hoogste tijd voor een frisse wind bij IJVV’

Lenhard de Velde: ‘Het was de hoogste tijd voor een frisse wind bij IJVV’
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - IJVV maakt dit seizoen een nieuwe start. In het komend seizoen zonk de ploeg onder trainer Eduard Lindeboom ver weg in de tweede klasse. De ziel leek uit het elftal verdwenen en er dreigde degradatie. Vervolgens kwam de coronacrisis en bleef IJVV tweedeklasser. “Dat heeft de ogen geopend. Er waait een nieuwe wind. De mentaliteit en de inzet van spelers zijn echt veranderd”, aldus Lenhard de Velde.

Lenhard de Velde is ervaringsdeskundige. Hij is begonnen aan zijn zesde achtereenvolgende jaar bij IJVV. Daarvoor speelde hij vier seizoenen bij DOS Kampen en één seizoen bij het toenmalige FC Zwolle. De Velde doorliep de jeugdopleiding van IJVV, haalde het eerste elftal en koos in 2010 voor een avontuur bij de Zwolse betaald voetbalorganisatie, dat dus slechts één jaar duurde. De middenvelder heeft heel wat meegemaakt bij IJVV en geniet van de veranderingen bij IJVV. “Ik kan echt merken dat er sprake is van een frisse wind. Dat komt door de nieuwe trainer die andere ideeën heeft en de andere jongens die in de groep zijn gekomen”, aldus De Velde, die blij is met de komst van de nieuwe trainer Emiel Diender. “Voor mij was het persoonlijk belangrijk dat hij kwam. Ik weet hoe hij is. Ik heb nog met hem bij DOS gespeeld.”

Diender de nadruk op mentaliteit en wil met IJVV hoog druk zetten, wat goed is voor de amusementswaarde. Volgens De Velde was het de hoogste tijd voor verandering. “Afgelopen seizoen liep het op een gegeven moment geen meter meer. We deden maar wat en speelden vooral voor onszelf. Er zat geen lijn meer in. Ik vind dat alle partijen daar verantwoordelijk voor zijn. Spelers, trainers en het bestuur.” Hij merkt dat iedereen de wrange nasmaak van het vorig seizoen wil wegspoelen. “Ons voetbal moet voor het publiek en voor ons leuk worden. Over de eerste klasse hoeven we het niet te hebben. We moeten rond de top vijf mee kunnen doen en hopen op een goede periode. Als alles meezit, kun je dan wellicht om de prijzen meedoen”, aldus De Velde.

De Velde kreeg afgelopen seizoen te maken met lichamelijk ongemak. “De afgelopen winter was het helmaal mis. Ik ben zelfs in het ziekenhuis geweest. Vervolgens werd het duidelijk dat het voetbalmigraine is. Er zit een kneuzing. Als ik een bal hard kop, wordt dat getriggerd”, aldus De Velde, die benadrukt dat het momenteel goed gaat. “Er is een kleine kans dat het weer gebeurd. Ik ga echt wel weer een kopduel aan, maar bij een harde bal is dat niet verstandig. Ik ben fit en 28 jaar. Ik vind het leuk om te voetballen. Het liefst ga ik nog zes jaar door.”