De Brug

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

KWC eert BMX-trainer Henry van der Vegt

KWC eert BMX-trainer Henry van der Vegt
Foto: Tennekes
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – De Kamper Wielerclub heeft donderdagavond afscheid genomen van Henry van der Vegt. Hij was in twee periodes gezamenlijk vijftien jaar actief als trainer van de fietscrossers en heeft door de jaren heen heel veel betekend voor de vereniging.

Het leven van de 42-jarige Henry van der Vegt is altijd nauw verbonden geweest met fietscross. In 1982 begon hij als klein jongetje met fietscross bij KWC. Al snel bleek dat hij talent had. “Ik heb in Nederland in de top gereden”, aldus Van der Vegt. In 1992 werd hij tweede op het NK. Een jaar later eindigde hij als achtste op het EK en als vierde op het WK. In 2000 pakte hij de vijfde plaats op het NK bij de hoogste klasse elite men. Vanwege zijn werk kon hij echter minder trainen. “Daardoor werd het gat met de top groter”, aldus Van der Vegt, die in 2003 stopte als fietscrosser met het rijden van wedstrijden. Toen was hij al enige jaren actief als trainer bij KWC.

In 2006 stopte hij als trainer bij de Kamper Wielerclub. Hij ging aan de slag bij de KNWU. Als bondscoach van Jong Oranje kreeg hij het talententeam onder zijn hoede. Daar werkte hij met grote talenten als Laura Smulders, Jelle van Gorkom en Twan van Gendt, die later definitief zijn doorgebroken. Na vijf jaar eindigde zijn periode bij de wielerbond. “Ik was parttime verbonden aan de KNWU. Vervolgens werd de functie fulltime en hebben ze voor een ander gekozen. Dat vond ik heel jammer, maar ik heb me er toen bij neergelegd”, aldus Van der Vegt.

Hij begon voor zichzelf onder de noemer VegtBMXsports. Van der Vegt verhuurde zichzelf als BMX-trainer aan tal van verenigingen. Zo kwam hij ook weer bij KWC terecht als trainer. Dat deed hij met veel passie en plezier. Maar aan alles komt een einde. “Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. We vinden het ontzettend jammer dat je weggaat”, zei hoofdtrainer Ron van Dijk van KWC tegen Van der Vegt. “Stiekem hopen we dat je ooit weer terugkeert als trainer”, aldus Van Dijk.

Van der Vegt vindt het na al die jaren fietscross wel even mooi geweest. “Ik wil een jaar gas terugnemen en meer aandacht besteden aan mijn familie. Het was voor mij een fulltime-job. In de avonden en in de weekenden was ik vaak weg.” KWC is enorm dankbaar voor wat Van der Vegt voor de club heeft betekend. Daarom werd hij donderdagavond uitgebreid in het zonnetje gezet. Daarnaast wordt hij voorgedragen als erelid van KWC. “Maar daarvoor moeten we wachten tot de ledenvergadering in 2019”, aldus Van Dijk.