De Brug

Maandag, 1 juni 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

KHC-voorzitter Tjibbe van Dijk: ‘We zijn de gezondste vereniging van Overijssel’

KHC-voorzitter Tjibbe van Dijk: ‘We zijn de gezondste vereniging van Overijssel’KHC-voorzitter Tjibbe van Dijk: ‘We zijn de gezondste vereniging van Overijssel’
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – KHC heeft vrijdag de geheel verbouwde kantine officieel in gebruik genomen. Na een grondige verbouwing van de sporthal werd deze zomer de kantine grondig onder handen genomen. In zo’n zes weken tijd onderging de kantine van KHC een metamorfose. “Een huzarenstukje van alle vrijwilligers die hebben meegeholpen”, aldus KHC-voorzitter Tjibbe van Dijk. En alles gefinancierd met eigen geld. “Ook na de verbouwing hebben we geen cent schuld. We zijn de gezondste vereniging van Overijssel.”

Geert Brands en Ab Sellis namen vrijdagavond de officiële opening voor hun rekening. Brands als erevoorzitter en Sellis als vertegenwoordiger van alle vrijwilligers van KHC. De onthulling verliep niet geheel naar wens. De tiewraps hielden het niet, zodat de onthulling even op zich liet wachten. Uiteindelijk werd een foto van het voormalige clubhuis van KHC, ‘Ons Eigen Nest' aan de Geerstraat, blootgelegd. Ons Eigen Nest is terug bij KHC, het is de nieuwe naam van de KHC-kantine.

Het geeft aan dat KHC trots is op het vernieuwde onderkomen. En met recht. In zes weken tijd is enorm veel gebeurd. De kantine oogt onherkenbaar in vergelijking met zes weken geleden. Een nieuwe PVC-vloer met daaronder vloerverwarming, LED-verlichting, een fraaie bar en nieuwe deuren. Nieuw meubilair maakt het geheel af. “En geheel hufterproof. Er zit geen schroefje aan”, aldus Van Dijk.

Ook de 85-jarige ere-voorzitter Geert Brands keek zijn ogen uit. “Ik geloof mijn ogen niet. Overal het beste van het beste. Het is vele malen mooier dan in 1980 toen we begonnen.” Toen was Brands voorzitter van KHC. “In 1979 zijn we begonnen met de bouw. We moesten wel, want we hadden hier een veld gekregen, maar we hadden geen cent. Daar hebben we geld voor geleend, 140.000 gulden. Deze schuld hebben we in twee jaar afgelost.” Daarna werd een sporthal gerealiseerd. “Dat zou ik nu niet meer durven. Toen stonden we er met z’n allen achter. Een investering van 450.000 gulden. Toen begon het pas. Exploiteren is moeilijker dan bouwen.”

Daar kwam Tjibbe van Dijk ook snel achter toen hij begon als voorzitter. “Als je iets moois hebt, moet je geld reserveren voor onderhoud. Toen ik begon waren er geen reserves en was de staat van ons gebouw snel achteruit gegaan. De situatie was niet al te best. Vervolgens hebben we jonge mensen gezocht en gezamenlijk de schouders eronder gezet.” Anno 2018 staat KHC er stukken beter voor. De verbouwing van de sporthal heeft goed uitgepakt voor KHC. De hal wordt veelvuldig verhuurd. Daarnaast heeft KHC maatregelen genomen om de hoge energierekening in te dammen, zoals het plaatsen van 150 zonnepanelen, isolatie en kunststof kozijnen. De nieuwe vloerverwarming in de kantine levert opnieuw een besparing op. “We zaten op een rekening van 26.000 euro voor gas, water en licht. Dat is nu 6.000 euro”, aldus Van Dijk.

KHC gaat verder met het upgraden van het eigen onderkomen. “We zijn nog lang niet klaar. We gaan vrolijk verder. Volgend jaar zomer willen we de kleedkamers beneden opknappen.” Daarna wacht wellicht een groter project. Het doortrekken van de tribune richting het veld het realiseren. Daarmee ontstaat er ruimte om onder de tribune twee nieuwe kleedkamers te realiseren. “Het is een idee. De leden moeten zich er nog over uitspreken, maar als bestuur gaan we het voorbereiden.”