De Brug

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Kampen, IJsselmuiden e.o.

Go Ahead Kampen gaat voor gelijke behandeling alle jeugdteams

Go Ahead Kampen gaat voor gelijke behandeling alle jeugdteams
Foto: Go Ahead Kampen
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

KAMPEN – Go Ahead Kampen heeft in coronatijd een pilot gedraaid met een nieuwe trainingsmethode bij de leeftijdscategorieën JO8 en JO9. De club streeft naar een meer gelijkwaardige opleiding voor alle spelers en speelsters.

De pilot sloot aan bij het project 'Gelijke kansen Jeugdvoetbal ', waar de KNVB in het seizoen 2018/2019 mee begon. Het idee daarachter is dat er geen verschil meer wordt gemaakt tussen het selectieteam en de overige teams in een leeftijdscategorie en dat alle kinderen hetzelfde worden behandeld. Net zoals Be Quick '28 uit Zwolle sluit Go Ahead Kampen zich hierbij aan. Het zijn voorbeelden van verenigingen waar de balans in het verleden altijd naar de prestatieve kant doorsloeg, maar waar de laatste jaren meer aandacht is voor de breedtesport.

Go Ahead Kampen wil voortaan gelijke aandacht voor alle teams binnen een leeftijdscategorie. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle teams een trainingspak krijgen en niet meer alleen het selectieteam. Aangezien dit een behoorlijke investering vergt koos Go Ahead ervoor om te beginnen met twee leeftijdsgroepen. “We hadden het liefst gelijk alles gedaan, maar dat was te duur”, vertelt Gertjan Reil, sinds april jeugdvoorzitter samen met Haico van der Kolk.

Persoonlijke drijfveer

Reil had een persoonlijke drijfveer om deze klus aan te nemen. “Ik ben zelf jeugdleider geweest, voornamelijk bij lagere teams. Wat je dan zag, is dat er veel aandacht is voor selectieteams, en die krijgen de mooiste spullen. De jongens daarna moeten het met minder doen. Ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde mogelijkheden krijgt, ook qua trainers bijvoorbeeld”, aldus Reil, die een zoon heeft in JO17-3 en één in JO11-1. “Daar zag je de verschillen wel. Ik heb dat altijd al een beetje raar gevonden.”

Proefdraaien

Waar selectieteams eigenlijk altijd een gediplomeerde trainer hebben, staat er bij de overige teams vaak een vader voor de groep. Die kunnen zich door middel van de nieuwe trainingsmethode optrekken aan de ervaren trainers. In de laatste maanden van het afgelopen seizoen heeft 'Kowet' proef gedraaid met de nieuwe trainingsmethode, die behelst dat alle teams in een leeftijdscategorie op hetzelfde veld trainen. Dit gebeurde door middel van carrouseltrainingen, circuitvormen en mixtrainingen. De gedachte hierachter is dat spelers en trainers van verschillende teams veel meer met elkaar in contact komen en van elkaar gaan leren. Zo ontstaat er een grotere verbondenheid tussen spelers en trainers onderling en wordt het selecteren vereenvoudigd.

In het seizoen 2020/2021 wordt deze trainingsmethode verder ingevoerd bij de pupillenteams met als doel om deze manier van opleiden gemeengoed te maken bij de teams van JO8 tot en met JO12.

De jeugdopleiding van Go Ahead Kampen groeit en bloeit. Zo'n veertig jeugdteams zijn er actief en dat is een groei van ongeveer twintig procent ten opzichte van vijf jaren geleden.