<< Ga terug

Gerjon van den Berg houdt teveel van het voetbalspelletje om te stoppen

Gerjon van den Berg houdt teveel van het voetbalspelletje om te stoppen
Foto: Tennekes

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - De loopbaan van Gerjon van den Berg leek in 2018 voorbij. Artsen adviseerden hem om wat anders te gaan doen, maar de IJVV’er besliste anders. “Ik vind het voetbal veel te leuk om te stoppen.”

Bij de analyses van het afgelopen seizoen wat betreft IJVV lag vaak de nadruk op het wegvallen van Özhan Kardag, maar het ontbreken van Gerjon van den Berg heeft ook veel impact gehad. In het seizoen 2017-2018 maakte hij centraal achterin een ijzersterke indruk. Daarnaast scoorde hij tien keer in de competitie en zorgde hij voor aanvoer richting Kardag.

14 september 2019 is de situatie geheel anders. Na drie weken vakantie is Van den Berg later aangesloten bij de selectie. In het bekerduel tegen Emmeloord brengt IJVV-trainer Lindeboom Van den Berg direct na rust binnen de lijnen. Hij gaat de spitspositie invullen en doet dat met succes. Met twee treffers geeft hij zijn visitekaartje af in de met 4-3 gewonnen wedstrijd. Hij lijkt de missing link bij het nieuwe IJVV, dat moeite heeft met scoren. Van den Berg toonde zich zaterdag een alleskunner. Op het middenveld, centraal achterin of als spits. Van den Berg scoort altijd. Het is uit nood geboren dat hij in de spits terecht is gekomen. “Ik kan niet meer op het middenveld spelen. Dat is wel mijn favoriete positie, maar dat is te belastend. Dan moet ik constant blijven lopen. En links centraal is ook geen optie. Dat staat goed.”

Van den Berg is blij dat hij überhaupt nog kan voetballen. Al jarenlang kampt hij met knieproblemen. In 2013 werd los kraakbeen weggehaald. Hij kon vervolgens vijf jaar zonder problemen spelen. Halverwege het seizoen 2017-2018 kreeg hij opnieuw problemen. “Na een wedstrijd werd mijn knie helemaal dik. Maar ze konden de oorzaak niet vinden. Ik heb vervolgens het seizoen uitgespeeld.” Daarna liet hij zich in Zwolle onderzoeken. ‘Voetballen wordt ‘m niet meer’, was het nadrukkelijke advies. Van den Berg ging voor een second opinion naar Arnhem. Daar werd een dubbel geklapte meniscus geconstateerd. Het kraakbeen bleek helemaal versleten, maar met de meniscus was niets mis. Bij de laatste operatie in oktober 2018 werd een beschermend laagje gecreëerd. Dat gaf Van den Berg vertrouwen om terug te keren op het voetbalveld. Hij beseft dat het lijntje dun is. “Ik heb hard gewerkt om mijn spieren in mijn bovenbenen sterk te maken. Die moeten de klappen opvangen. Ik moet dit seizoen zien door te komen. Ik hoop dat ik nog vijf jaar mee kan. Of dat verstandig is, is een andere zaak. Maar om op deze manier te stoppen met voetballen zie ik als een onbevredigend einde.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo